SNS odgovara na prozivke opozicije: Naučite šta znači transparentno

Postavljeno: 12.12.2022

Kruševački odbor Srpske napredne stranke saopštio je da je ponosan jer se za deset godina njihovog vršenja vlasti „nije dogodila ni jedna jedina afera sa javnim nabavkama“, dok su se za „vreme žutih kupovali lavori, zato što je gradska kuća prokišnjavala“. Kao jedino znanje svojih prethodnika na vlasti, naprednjaci navode „punjenje sopstvenih i tajkunskih džepova, za koje su izvršavali sve nabavke iz budžeta grada“.

Saopštenjem za javnost kruševački naprednjaci su odgovorili na prošlonedeljno saopštenje lokalnog odbora Stranke slobode i pravde, te potom i konferenciju za novinare te opozicione partije. Kruševački SSP je tada kritikovao gradsku vlast jer smatra da javna rasprava o budžetu Grada nije sprovedena u skladu sa Zakonom jer na sajtu Gradske uprave nije objavljen ceo budžet već samo planirani programi investicija sa ukupnim novčanim iznosima. SSP je, takođe, kritikovao pojedine troškove koje je gradska vlast imala u prethodne dve godine.

Zamislite sada tu drskost, da Odluke grada, a koje su potpuno dostupne svima, preuzmu sa sajta Gradske uprave a onda kažu “Netransparentno”!?  Zaista ne znamo kako da pomognemo u njihovoj opštoj nekulturi i neobrazovanju ali eto ipak pokušaćemo. Gospodo iz opozicije, transparentno nije nešto što je ispisano na transparentu. Nije nešto ni što se može namazati na hleb. Ni što, kao što ste naučili, može strpati u džep… Transparetno je nešto dostupno javnosti. Baš to kako ste i došli do podataka za vaše, ne konferencije, već lagovorancije – saopšteno je iz Srpske napredne stranke.

Navedeno je i da današnja vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, koristi savremene mogućnosti digitalizacije i sve svoje odluke redovno objavljuje na sajtu Grada, kako bi svi građani Kruševca bili obavešteni kako se troši njihov novac.

Sredstva poreskih obveznika danas su trostruko uvećena u odnosu na 2012. godinu. Građani svojim predlozima, preko Službe mesnih zajednica, planiraju i kreiraju budžet grada – navodi SNS u saopštenju.

Kao veoma važno ističu da je nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila grad Kruševac kao jedan od najboljih u svom radu u Republici Srbiji.

To pokazuje da se gradska vlast upravo bori protiv korupcije, zloupotrebe javnih ovlašćenja u privatne svrhe, povećanja transparentnosti rada funkcionera i komunikacije sa građanima. Grad Kruševac takođe poseduje ustanovu Ombudsmana ili Zaštitnika građana, kao i Zaštitnika prava pacijenata, kojima se građani uvek mogu obratiti ukoliko smatraju da je neko njihovo pravo ugroženo ili uskraćeno. Takođe, gradonačelnik Kruševca i predsednik Skupštine grada uvek su dostupni za kontakt i razgovor sa građanima – poručuju iz Srpske napredne stranke.

Inače, o tome da je javna rasprava o budžetu Grada za 2023. godinu sprovedena nedovoljno transparentno pisala je, takođe, naša redakcija. Ponovnom proverom sajta Gradske uprave utvrdili smo da Nacrt budžeta nije objavljen kada je počela javna rasprava o njemu, kao ni tokom njenog trajanja, niti danas, kada je održana javna tribina o Nacrtu budžeta Grada.

Nakon današnje tribine od Nebojše Nedeljkovića, načelnika za finansije u Gradskoj upravi Kruševac, dobili smo potvrdu da na sajtu Gradske uprave nije objavljen ceo Nacrt budžeta već samo  dokument na jednoj strani, u kome su pobrojani planirani programi za narednu godinu (njih 17) sa ukupnim ciframa. Nacrt budžeta je, inače, dokument od više stotina strana.

Ono što su građani mogli da učine, kako nam je objasnio Nedeljković, je da dođu u Gradsku upravu u vreme javne rasprave, koja je trajala od 2. do 12. decembra, te da od nadležnih dobiju detaljne i konkretne odgovore o svemu što ih interesuje u vezi sa budžetom za narednu godinu.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top