AKC Gnezdo – Saopštenje

Postavljeno: 17.07.2023

Povodom najnovijih informacija o događajima u Alternativnom kulturnom centru „Gnezdo“ zajednica lica koja koriste ovaj prostor izdala je saopštenje u kome se kaže:

AKC Gnezdo je prostor nastanio 2017. god. kroz građanski aktivizam, prenamenom i oživljavanjem ruiniranog objekta za potrebegrađana i građanki u oblasti kulturno-umetničkih, društvenih i omladinskih programa, koji se u njemu od tada, kontinuirano, odvijaju.

Korišćenje prostora je besplatno dostupno za programe koji su javni, otvoreni, promovišu pluralizam, dijalog, uzajamnosti sve oblike društvenog, kulturnog i umetničkog delovanja.

Jednom mesečno, na događaju “Otvoreni sastanak Gnezda” moguće je upoznati se sa pravilnikom korišćenja prostora i kućnim redom, predložiti sopstvene programe i dobiti tehničku i logističku podršku za njihovu realizaciju, i na taj način uticati na sadržaje koji će se u prostoru sprovoditi.

U AKC Gnezdo je u prethodnih šest godina organizovano preko 300 događaja, kao što su izložbe, međunarodni volonterski kampovi, muzički događaji, predstave, inkluzivni programi, umetničke radionice, projekcije filmova, večeri društvenih igara, anime festivali i bazari, likovne kolonije, promocije knjiga i drugi.

Delovanje AKC Gnezdo temelji se na vrednostima solidarnosti, zajedništva, jednakosti, odgovornosti, transparentnosti, inovativnosti, kreativnosti i partnerstvu. Imajući ovo u vidu, želimo posebno da naglasimo da se, u skladu sa

Ustavom Republike Srbije, neposredna ili posredna lična diskriminacija, koja se temelji na rasi, polu, religiji, etničkoj ili nacionalnoj osnovi, seksualnoj orijentaciji, imovinskom stanju, životnom stilu, godinama, invalidnosti, političkomopredeljenju ili zdravstvenom stanju, u AKC Gnezdo smatra nedozvoljenim ponašanjem.

AKC „Gnezdo“ nikada neće odustati od promocije tolerancije i nenasilja i uvek će raditi na društvenoj koheziji. Smatramo da je naše društvo malo a svaka linija podela je štetnai nepotrebna dok se govor mržnje kao bumerang vraća i može načiniti samo trajnu štetu.

Protiv lica koja su širenjem dezinformacija, govorom mržnje i pozivanjem na linč ugrozila bezbednost svih posetilaca AKC Gnezdo, biće preduzeti odgovarajući pravni koraci.

Zahvaljujemo se Policijskoj upravi Kruševac na profesionalnom ponašanju kojim je obezbedila da jučerašnji dan prođe bez incidenata, kao i svima koji su, na bilo koji način, dali svoj doprinos da do nasilja ne dođe, kaže se u saopštenju koje potpisuju:,

– UG Fakiri sa juga
– Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kruševac
– UG Osmeh na dlanu
– Neformalna umetnička inicijativa “Kulturociklin”
– Alternativni centar za devojke -Neformalna grupa mladih “Rtaći iz Kićblona

 

Ostale vesti

back-to-top