Tribina o budžetu Grada: Puna sala, ali sugestija i pitanja – nema

Postavljeno: 12.12.2022

Budžet Grada Kruševca za sledeću godinu biće 5,98 milijardi dinara, što je za oko 12 odsto više nego ove godine, saopšteno je na javnoj tribini o Nacrtu budžeta Grada. Tribina, o kojoj su sugrađani bili obavešteni kako preko sajta Gradske uprave tako i preko medija, održana je nakon desetodnevne javne rasprave, za koju je, međutim, obaveštenje bilo istaknuto samo na sajtu Gradske uprave. Zanimljivo je i to da je skupštinska sala, u kojoj je tribina održana, bila skoro puna, ali da niko od prisutnih nije imao ni jedno pitanje. Takođe, na tribini se nisu pojavili ni predstavnici opozicije, koji su nedavno kritikovali način na koji je sprovedena javna rasprava o budžetu.

-Planirani su prihodi budžeta Grada od 5,783 milijardi i oni su, u odnosu na ovu godinu veći za 11 odsto. Takođe, prihodi i primanja iz drugih izvora su planirani na 197 miliona, u odnosu na ovu veći za 50 odsto. Konsolidovani prihodi i primanja budžeta planirani su na 5,981 milijardi i veći su za 12 odsto u odnosu na ovu godinu – rekao je, na javnoj tribini o Nacrtu budžeta, zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović.

 

U narednoj godini će, prema njegovim rečim, za svih 17 programa, predviđenih budžetom, biti povećana izdvajanja, jer se ukupni bužet povećava. Takođe, zadržaće se praksa investicionog budžeta koji se, kako je dodao, pokazao kao veoma dobar, „uspeli smo da povećamo broj privrednih subjekata, smanjimo nezaposlenost i da se budžet sve više puni iz poreza na zarade“.

Svi programi imaju povećanja, jedno o većih je ono koje se odnosi na komunalne delatnosti, potom ono za organizaciju saobraćaja, poljoprivredu i ruralni razvoj, zaštitu životne sredine, gde će iznos biti duplo veći u odnosu na 2020. godinu.  Povećanje je i u programu za predškolsko vaspitanje, potom za osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, socijalnu i dečiju zaštitu, razvoj kulture i informisanja, razvoj sporta i omladine – kazao je Jovanović.

Plan je, kako je dodao, da se, takođe, naredne godine, u svakoj mesnoj zajednici uradi po nešto, kao što je bilo i ove.

Konstantno samo na terenu, razgovaramo sa građanima, takođe i preko mesnih zajednica – istakao je on.

On je podsetio da je poziv za javnu raspravu, u okviru njega i Nacrt budžeta, bio postavljen sa sajtu Grada, te da su svi mogli da dođu u kancelariju Gradske uprave, da daju sugestije, izvrše uvid.

Nismo dobili ni jednu primedbu na planirani budžet Grada – zaključio je zamenik  gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

Načelnik za finansije u Gradskoj upravi Kruševac, Nebojša Nedeljković, objasnio je metodologiju izrade bužeta i zakonski okvir. On je za KruševacGrad.rs precizirao da na sajtu Gradske uprave nije objavljen ceo Nacrt budžeta već samo  dokument na jednoj strani, u kome su pobrojani planirani programi za narednu godinu (njih 17) sa ukupnim ciframa.

 

Građani su, kako je dodao, mogli da tokom trajanja javne rasprave, od 2. do 12.decembra, da dođu u Gradsku upravu i od nadležnih dobiju detaljne i konkretne odgovore o svemu što ih interesuje u vezi sa budžetom za narednu godinu.

Javna tribina o Nacrtu bužeta održana je, inače, u prilično popunjenoj sali, u kojoj se održavaju sednice Skupštine Grada. Zanimljivo je, međutim, da niko od prisutnih predstavnika javnih preduzeća i ustanova, te građana, nije imao ni jedno pitanje, komentar niti neodumicu. Zanimljivo je i to što na javnu tribinu o Nacrtu budžeta nisu došli predstavnici Stranke slobode i pravde, opozicione stranke koja je nedavno kritikovala upravo način na koji je sprovedena javna rasprava o pomenutom Nacrtu.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top