Ulična akcija „Šta da se radi u Skupštini“

Postavljeno: 17.10.2022

U Ćićevcu je na Trgu mladih organizovana ulična akcija „Šta da se radi u Skupštini”, sa ciljem informisanja građana o načinima na koje mogu da kontaktiraju poslanike, kako bi im ukazali na probleme od javnog interesa. Organizator akcije je Incijativa Otvoreni parlament.

Građani Ćićevca su u okviru ulične akcije mogli da saznaju kako mogu kontaktirati poslanike, kako mogu podneti incijative i predloge zvanično Skupštini. Takođe, mogli su da postave pitanje ili upute poruku Narodnoj skupštini i poslanicima.

Organizatori napominju da je cilj ulične akcije da se građanima Ćićevca koji u republičkom parlamentu nemaju poslanika iz svog mesta, ukaže na to da su svi poslanici zapravo njihovi predstavnici, te da mogu da ih kontaktiraju i od njih zahtevaju da rade na rešavanju problema u ovoj opštini.

Kako navode u “Otvorenom parlamentu” poverenje građana u parlament je već duži period urušeno i osim što se rad Skupštine ocenjuje kao  negativan, sve je manje građana koji su zainteresovani za rad Narodne skupštine. Više od polovine građana nije zadovoljno radom narodnih poslanika, jer smatraju da poslanici nisu dostupni građanima i da više brinu o interesima svojih partija nego o građanima.

Pozivamo građane da ne odustaju od parlamenta, da vrše pritisak na poslanike da rade u javnom interesu tako što će ih kontaktirati, tražiti im da rade na tome da se neki konkretan problem reši. Građani mogu doći do poslanika na više načina – mogu im pisati i putem našeg sajta Otvoreniparlament.rs gde će njihovo pitanje i odgovor poslanika, ali i vreme koliko se čekalo na odgovor biti vidljivi – kazala je Jelena Subić iz inicijative Otvoreni parlament.

Osim u Ćićevcu, akcija „Šta da se radi u Skupštini” organizovana je u Požegi, Gornjem Milanovcu, Negotinu i Boru, a u narednom periodu planiran je obilazak još gradova širom Srbije.

Inače, Inicijativa Otvoreni parlament od 2012. godine svakodnevno prati rad Narodne skupštine. Prikuplja i objavljuje podatke i analize o aktivnostima narodnih poslanika, radu i rezultatima rada Narodne skupštine. Cilj Otvorenog parlamenta je povećanje javnosti rada parlamenta, informisanje građana i uspostavljanje redovne komunikacije između građana i narodnih poslanika.

D.P.

Foto: Otvoreni parlament

Ostale vesti

back-to-top