Kamen temeljac za dodatna mesta u dva vrtića

Postavljeno: 21.07.2021

Za osam meseci dva dograđena objekta za boravak ukupno 160 – oro dece dobiće obdaništa “Golub mira” u naselju Ujedinjene Nacije i “Labud” u naselju Pejton, rečeno je danas prilikom postavljanja kamena temeljca za dogradnju vrtića u Nacijama. Ta investicija je vredna 58 miliona dinara. Projekat, koji uz podršku Svetske banke realizuje Ministarstvo prosvete, ima za cilj unapređenje vaspitanja i obrazovanja prvenstveno kod dece iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa

Nepunih mesec dana nakon što smo, na Vidovdan, ugovorili i potpisali realizaciju ovog projekta, polažemo kamen temeljac – napominje ministar prosvete Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade.

Dodaje da Ministarstvo prosvete i Grad Kruševac žele da stvore bolje, podsticajnije uslove za odrastanje dece i za njihovu budućnosti, što je ujedno i budućnost naše prelepe Srbije te da se postavljanjem kamena temeljca još jednom pokazuje koliko je Ministarstvu i Vladi stalo do najmlađih i do stvaranja boljih uslova u kojima će se družiti, igrati, odrastati i razvijati. Projekat koji se realizuje uz odršku Svetske banke, odnosi se, kako navodi ministar prosvete, na inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazavanje, a Ministarstvo je posvećeno tome da predškolsko vaspitanje i obrazovanje bude što dosutpnije u Srbiji, ali i u Rasinskom okrugu, na šta neposredno ukazuju realizovane i planirane investicije.

Opština Varvarin jedna je od 34 lokalne samouprave u okviru koje se sprovodi grant program ovog projekta. Takođe, u saradnji sa Fondacijom “Novak Đoković” planiramo da u narednom periodu završimo i opremanje prostorija u objektima u Varvarinu, Brusu (selo Zlatari), u trsteničkom selu Popina (jedna prostorija u okviru škole), dok će u selu Drenova biti adaptirane četiri prostorije. Očekuje se da ti radovi budu završeni do kraja godine – iznosi ministar Ružić.

Direktorka Predškolske ustanove “Nata Veljković” Vesna Živković, podvlači da će dobiti od projekta imati deca, njihove porodice, predškolske ustanove, lokalne zajednice, institucija državne uprave u čijoj nadležnosti je predškolsko vaspitanje i obrazovanje i mnogi drugi.

Kruševac je tokom prethodne dve godine realizovao aktivnosti u okviru komponente tri ovog projekta kao nosilac lokalnog projekta “Podrška deci i porodici dobrobit za budućnost”. Potom je 28. juna potpisan i novi ugovor u okviru komponente jedan pod nazivom “Unapređivanje dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja”, a cilj ove komponente je unapređivanje dostupnosti vaspitanja i obrazovanja posebno za decu iz ugroženih grupa od tri do pet i po godina, kroz povećanje broja mesta u visoko kvalitetnim predškolskim ustanovama kao što je naša – iznosi Vesna Živković.

Kroz posebne programe podrške, dodaje, jačaće se kompetencije roditelja, a biće uspostavljeni i inovativni centri koji će poslužiti kao modeli za obuku i razmenu znanja vaspitača. U okviru istog projekta, Predškolskoj ustanovi “Nata Velljković” uručeni su ključevi vozila, koje će se iskoristiti za približivanje usluga ove ustanove deci iz ugroženih grupa i iz ruralnog područja. Gradonačelnica Jasmina Palurović ističe, između ostalog, da su rezultati saradnje Kruševca sa svim ministarstvima vidljivi na svakom koraku.

Naša predškolska ustanova se trudi da svake godine zajedno sa Gradom pobošlja uslove u vrtićima, da se oni obnove, očuvaju, da se zanovi unutrašnjost, nabavi sve ono što treba deci, od igračaka, klupica, novog prostora. Grad Kruševac poznat je i po tome da nema listu čekanja, tako da će sva naša dečica imati priliku da po završetku ovih radova dobiju jedan lep i funkcionalan prostor – kaže gradonačelnica Jasmina Palurović.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top