Uputstvo za privrednike – Uz podršku PKS na Svetsku izložbu u Dubai

Postavljeno: 21.07.2021

Svetska izložba “Dubai Ekspo 2020“ (https://www.expo2020dubai.com/) održava od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022, po tematskim celinama. Privrednici iz Srbije će tokom njenog trajanja moći da koriste prostorije Privredne komore Srbije, opremljene potrebnom infrastrukturom, u slobodnoj zoni Južni Dubai (https://www.dubaisouth.ae/), gde se i održava manifestacija. Tokom jula Privredna komora Srbije (PKS) organizuje sastanke sa privrednicima radi što bolje organizacije i pripreme njihovog kvalitetnog i efikasnog nastupa na toj manifestaciji

Do sada su održana dva onlajn sastanaka, danas(21. jul) održava se još jedan dok je naredni zakazan za 23. jul.

Svetska izložba u Dubaiju održava se pod sloganom: “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ , a centralni događaji koji se odnose na predstavljanje Srbije biće organizovani u nacionalnom paviljonu Srbije, površine dve hiljade kvadrata, koji će se nalaziti u tematskoj celini „mobilnost“.

U PKS napominju da će kompanije iz Srbije koje žele da se predstave i razmene poslovna iskustva kako sa lokalnim kompanijama iz UAE, tako i sa kompanijama koje dolaze iz ostalih zemalja učesnica, a koje se, na osnovu profesionalnog portfolia uklapaju u neke od planiranih tematskih sedmica, moći da, pod posebnim povlasticama, borave u Dubaiju.

Povlastice podrazumevaju besplatnu avio kartu (čarter let: Beograd – Dubai – Beograd), besplatne lokalne transfere (hotel -ekspo – prostor PKS), smeštaj po povlašćenim cenama u odabranim hotelima te besplatno korišćenje PKS prostora u slobodnoj zoni Južni Dubai.

Više informacija privrednici mogu da dobiju na pomenutim onlajn sastancima te u PKS ili kruševačkoj Regionalnoj privednoj komori.

Prostor će predstavnicima kompanija biti na raspolaganju za promociju proizvoda ili usluga, poslovne razgovore sa potencijalnim partnerima, kao i za otpočinjanje posla u emiratu Dubai. Na inicijativu organizatora izložbe, poseban akcenat biće stavljen i na privredne aktivnosti zemalja učesnica, koje obuhvataju gotovo sve sektore industrije. Privredna komora Dubaija, zadužena za organizaciju privrednih aktivnosti i poslovno umrežavanje sa lokalnim (emiratskim kompanijama), definisala je određene tematske sedmice koje će se održavati tokom šest meseci trajanja izložbe, a obuhvataju sve oblasti od privrede, preduzetništva, digitalizacije, turizma do obrazovanja i zdravstva – obaveštavaju iz PKS.

Napominju da je osnovni cilj nastupa Srbije u Dubaiju predstavljenje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih i investicionih prilika i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom. Biće ukupno devet tematskih nedelja.

Prva od 3. do 8. oktobra odnosi se na Klimu i biodiverzitet (klimatske promene, cirkularna ekonomija, regioni u riziku, očuvanje biodiverziteta, alternativna energija…).

Druga se održava od 17. do 22. oktobra i posvećena je Svemiru (istraživanje svemira, pravo u svemiru, satelitska tehnologija, avio industija, delovi za avio industriju…).

Treća je planirana od 1. do 5. novembra, a njena tema je Urbani i ruralni razvoj (pametni gradovi, pružanje usluga u gradovima: voda, električna energija, upravljanje otpadom, inkluzivna i održiva infrastruktura, real estate, građevinska industrija…).

Od 13. do 17. decembra na programu je četvrta tematska nedelja, Znanje i učenje, koja obuhvata budućnost obrazovanja, informativno obrazovanje, sisteme znanja, naučno-tehnološke parkove.

Održavanje pete tematske nedelje je od 9. do 14. januara 2022. godine, a obuhvata temu – Putovanje i povezanost (digitalno povezivanje, e-uprava, pametna mobilnost, putovanje, turizam, trgovina i lanci snabdevanja, saobraćaj…).

Šesta tematska nedelja se održava od 17. do 21. januara 2022. godine, a posvećena je temi – Globalni ciljevi (žensko preduzetništvo, razvoj kompanija….).

Od 30. januara do 2. februara je sedma tematska nedelja, nosi naziv Zdravlje (medicinski turizam, kozmetika, spa…).

Osma se održava od 18. do 23. februara, a posvećena je Poljoprivredi i prehrani, dok je poslednja, deveta, predviđena za period od 21. do 25. marta, a tema je Voda (upravljanje vodnim resursima, vodeni ekosistemi, pijaća voda, prečišćavanje otpadnih voda…).

U okviru “Dubai Ekspo 2020“ biće organizovani i brojni sajmovi među kojima su: GITEX – IT, 5 G, pametni gradovi (https://www.gitex.com/), potom DUBAI DESIGN WEEK (grafički dizajn, tekstilni dizajn, nameštaj, https://www.dubaidesignweek.ae/), GULFOOD – Sajam prehrane i drugi.

U PKS napominju da bi članice trebalo da se prijavljuju shodno svojim delatnostima, odnosno zadatim tematskim nedeljama.

J.B.

Ilustracija : www.pks.rs

Ostale vesti

back-to-top