Istražujemo poreklo imena sela: Osnivači Sebečevca  

Postavljeno: 03.01.2023

Nedaleko od Kruševca, u severnom podnožju Vujinog brda, nalazi se staro naselje Sebečevac. Pretpostavlja se da je inspiracija za naziv bilo selo Sebečevo, pokraj Novog Pazara, o čemu je pisao i Zdravko Kostić.

Prema predanju, osnivači Sebečevca su petorica braće, koji su, zbog turskog zuluma, pobegli iz mesta Sebečeva kod Novog Pazara. Živeli su pored reke Sebečevke, a zvali su se: Simeon, Agaton, Panta, Đorđe i Petar.

Kostić je zapisao da su familije Simonovići, Agatonovići, Pantići, Đorđevići i Petrovići potomci prvih osnivača sela, te da su i dalje najbrojnije.

Veruje se da je selo dobilo ime po Sebečevu, rodnom zavičaju osnivača, i reci Sebečevci, a da je slovo c dodato po ugledu na Kruševac.

Inače, Sebečevac je ratarsko i vinogradarsko-voćarsko seosko naselje razbijenog tipa na levoj dolinskoj strani Rasine. Udaljeno je 19 kilometara od Kruševca, a površina atara iznosi 776ha. Prostire se u visinskoj zoni od 240 do 320 metara. Od starina značajem se ističe srednjovekovni lokalitet Crkvište. Godine 2011. brojalo je 478 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top