Istražujemo poreklo imena sela: Kako je Pepeljevac nastao iz pepela

Postavljeno: 12.11.2022

Selo Pepeljevac, koje se ubraja u stara srpska naselja, pominje se još 1413. godine, kada se vodila velika bitka kod sela Vrbnice. Teška sudbina, koja je zadesila selo, bila je inspiracija za nastanak njegovog geografskog imena, a legende o tome zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Kada su Turci osvojili i zauzeli ovaj kraj, naselje, na kom se nalazi današnje selo Pepeljevac, spaljeno je do temelja i pretvoreno u pepeo. “Od sela je ostalo samo zgarište – samo pepeo” zabeležio je Jugović.

U Kostićevim “Legendama” nailazimo na veći broj informacija. Naime, 1413. godine, kod Vrbice je došlo do sukoba  između Stefana Lazarevića i turskog cara Muse. Srpska vojska je poražena, a selo na kom se odigrao sukob doživelo je tešku sudbinu, Osmanlije su ga nemilosrdno spalile do temelja.

Preživeli žitelji su, na zgarištu i pepelu, počeli da grade novo naselje. Od suseda su dobili nadimak „Pepeljevčani”, pa se veruje da je od pepela i Pepeljevčana selo dobilo današnje ime.

Inače, Pepeljevac je ratarsko – stočarsko seosko naselje razbijenog tipa. Nalazi se na desnoj dolinskoj strani Pepeljuše i udaljeno je sedam kilometara od Kruševca. Površina atara iznosi 1.392ha, a 2011. godine brojalo je 2.175 stanovnika.

J.Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top