Dom zdravlja Trstenik dobio novi kolposkop

Postavljeno: 02.02.2021

Opština Trstenik je učestvovala u finansiranju nabavke kolposkopa za Službu zdravstvene zaštite žena Doma zdravlja „Dr Sava Stanojević” u iznosu od 578 hiljada dinara, a preostali deo sredstava obezbedilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Ukupna vrednost ovog kolposkopskog aparata iznosi 788 hiljada dinara

Novi kolposkopski aparat u Trstenik je stigao u okviru Drugog projekta razvoja zdravstva – Grantovi za unapređenje kvaliteta u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti – Skrining karcinoma grlića materice.

Dr Dragica Pejčić, načelnica Ginekološke službe i članica Opštinskog veća Trstenika zadužena za zdravstvo, kaže da će ovaj aparat biti od velike pomoći Službi, te da će, uz aparat i povratak još jedne doktorke sa specijalizacije, sve ordinacije biti kompletno opremljene.

– Do sada smo imali dva kolposkopska aparata, a ovaj novi je savršeniji, jer obezbeđuje povećanje broja preventivnih ginekoloških pregleda i komformniji je za pacijentkinje i doktore. U okviru projekta za nabavku ovog aparata obećali smo povećanje broja preventivnih ginekoloških pregleda sa 1.300 na 1.600 što smo i ostvarili, a tako ćemo nastaviti i ubuduće – obećava Pejčić.

Dr Žaklina Ristić, direktorka Doma zdravlja u Trsteniku, takođe ističe veliki značaj ove investicije koja će, kako kaže, unaprediti zdravstvenu zaštitu žena, obezbediti brže zakazivanje i povećati broj preventivnih pregleda.

Prema rečima Milene Turk, predsednice opštine, Trstenik nastavlja da ulažea značajna sredstva u jačanje svog zdravstenog sistema. Predsednica najavljuje i nove investicije u unapređivanje zdravstvene zaštite stanovnika ove pomoravske opštine.

Tekst i foto: Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top