Despot Stefan na propetom konju – umetnička sloboda, a ne previd

Postavljeno: 01.07.2020

Nakon što je nedavno u Kruševcu otkriven Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, koji ga prikazuje u sedlu propetog konja, jedan od pratilaca fejsbuk stranice krusevacgrad ukazao je na pravilo da podignute prednje noge konja na spomeniku znače da je konjanik poginuo u borbi, što nije slučaj sa despotom Stefanom

U kruševačkom Narodnom muzeju, koji je bio inicijator postavljanja Spomenika, za krusevacgrad.rs potvrdjuju da takvo pravilo postoji, ali da je u konkretnom slučaju reč o umetničkoj slobodi.

– Pravilo jeste takvo, ali postoje i spomenici na kojima to pravilo nije primenjeno. Kada je autor pitao Muzej je dao preporuku, napisali smo kakav je standard, uz napomenu da postoje i izuzeci i umetnička sloboda. Autor je želeo da spomenikom prikaže i druge karakteristike despota koji je bio i ratnik i vladar i diplomata, koji je u boju dobio titulu despota. Ideja je bila da Spomenik bude impozantan kako bi sve to dočarao – kaže za krusevacgrad.rs direktor ovdašnjeg Narodnog muzeja Goran Vasić.

Prema pravilima o položaju konja na spomenicima pomenuto takođe važi da prednja podignuta noga znači da je konjanik preminuo od poslednica ranjavanja u boju, dok konj koji svim nogama stoji na zemlji govori da je konjanik preminuo prirodnom smrću. Despot Stefan Lazarević je preminuo od poslednica srčanog udara 1427. godine. 

Despot Stefan je na Spomeniku, čije je otkrivanje na Vidovdan izazvalo pozitivne reakcije brojnih okupljenih građana kao i ljudi koji su događaj kasnije komentarisali preko društvenih mreža, prikazan na propetom konju, sa podignutom rukom u kojoj drži krst, okrenutom ka Kosovu i Metohiji. Kako je tada je objasnio jedan od autora, dr Boris Stajkovac, Spomenik podseća na obavezu očuvanja vere i ljubavi, a istovremeno je inspiracija generacijama koje dolaze.

Osim Stajkovca u autorskom timu koji je osmislio Spomenik bili su i vajari Ranko Đanković i Ivan Marković. Spomenik je urađen u bronzi, visok je četiri metra. Postament je od granita i iste je visine. 

Inače, novi Spomenik je postavljen na Trgu Kosturnica, na mestu koje je svojevremeno bilo grobnica streljanima za vreme Drugog svetskog rata. Tu je, potom, stajao pomenik Majka Srbija i majka Grčka, koji je dva puta premeštan unutar parka, dok je na pomenutom mestu jedno vreme stajao i letnjikovac za okupljanje mladih. 

Ostale vesti

back-to-top