U Umetničkoj galeriji otvaranje izložbe Jelene Trajković Popivode

Postavljeno: 21.09.2022

U kruševačkoj Umetničkoj galeriji u četvrtak, 22. septembra, u 19 časova, biće otvorena izložba Jelene Trajković Popivode. Izložba obuhvata prostorne instalacije izvedene iz prethodnih ciklusa, uz određene modifikacije, i nove radove namenski rađene za prostor Umetničke galerije.

Postavku čine radovi iz šest ciklusa: „Ideja otvorenog kruga, idealna vizuelna forma društva XXI veka“, „Dekonstrukcija osećaja tragizma savremenog čoveka“, „Svetlosni crteži/objekti“, „Vrtlog, život, igra – pokretne slike, pogled unazad“, „Vortex“ koji su nastajali u poslednjih desetak godina te „Život je igra“ iz 2022. godine.

– U svakoj od prostorija/soba Galerije su radovi koji pripadaju određenom ciklusu, a mogućnost kretanja i pogleda iz prostorije u prostoriju i iz ciklusa u ciklus ostvaruje njihovo međusobno prožimanje i svojevrsnu vizuelnu predstavu koja prepoznaje duhovna i emotivna stanja čoveka danas i navodi na promišljanje okolnosti u kojima se odvija život. Prostorna celina koju Jelena Trajković Popivoda ostvaruje u Umetničkoj galeriji počiva na crtežu u različitim materijalima, od papira i pausa do klirita, audio-vizuelnih koreografija ambijentalnih instalacija do svetlosnih crteža/objekata, i naglašava vreme i kretanje – navodi kustos izložbe Biljana Grković, istoričar umetnosti – muzejski savetnik.

Jelena Trajković Popivoda (1980. Kraljevo) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi prof. Čedomira Vasića.

Doktorsko – umetničke studije odbranila je na temu Dekonstrukcija osećaja tragizma savremenog čoveka, ambijentalnom instalacijom pod mentorstvom prof. Radomira Kneževića. Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i slike – objekte, svetlosne i ambijentalne instalacije, multimedijalne umetničke projekte.

Na Fakultetu umetnosti u Nišu od 2012. angažovana je u zvanju vanredni profesor na predmetu Crtanje i slikanje. Od 2004. godine izlagala je na 30 samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Učestvovala je u radu brojnih likovnih kolonija, radionica, seminara i tribina. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti vizuelnog stvaralaštva. Njeni nalaze se u zbirkama kulturnih institucija i privatnih kolekcija. Član je ULUS-a od 2005. godine. Živi i radi u Nišu i Beogradu.

Izložba traje do 10. oktobra, a realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top