Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Postavljeno: 11.11.2022

U Srbiji i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar se obeležava kao dan primirja u Prvom svetskom ratu. Na ovaj dan 1918. godine  u železničkom vagonu u Kopijenu, Sile Atlante potpisale su  primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ovaj praznik zemlje pobednice proslavljaju decenijama, a u našoj zemlji se obeležava od 2012. godine

Dan primirja u Prvom svetskom ratu širom Srbije praznuje se neradno – ne rade državni organi i pojedine firme, a đaci i studenti nemaju nastavu. Na ovaj dan sa ponosom se pamti stradanje mnogobrojnih ratnika koji su učestovali u odbrani zemlje tokom 1914-1918. godine, a u gradovima širom zemlje predstavnici vlasti polažu cveće na značajne spomenike.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Simbolika ovog cveta je višestruka. Ova biljka je zastupljena u istočnim krajevima Srbije, s najviše je ima na planini Nidže, u Severnoj Makedoniji, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, mesto  na kome je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv Bugara kako bi stvorila uslove za proboj Solunskog fronta.

Natalijina ramonda je „biljka feniks“, može podneti dugačke periode bez vode, te zato simboliše srpsku vojsku koja je u Prvom svetskom ratu stradala, ali izašla kao pobednica.  Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji.

Pored cveta, na amblemu za praznik nalazi se i crno-zelena traka koja simbolizuje traku istih boja sa ordena Albanske spomenice, odlikovanja kojim su ovenčani svi koji su bili na vojnoj dužnosti prilikom prelaska Albanije.

Natalijina ramonda nosi se na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

M.S.

Foto: cmjp.rs

 

Ostale vesti

back-to-top