Na Dan primirja besplatan ulaz u Muzej

Postavljeno: 10.11.2022

U Narodnom muzeju Kruševac, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu (11.novembar) organizuje se Dan otvorenih vrata.

Poziv je otvoren za sve građane, a ulaz će sutra biti besplatan za sve posetioce, od  8 do 20 časova.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik koji se u Srbiji obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u 11 časova i 11 minuta, u železničkom vagonu u Kompijenu (Francuska), predstavnici Nemačke potpisali primirje sa prestavnicima Antante, čime su okončane borbe u Prvom svetskom ratu.

Ovaj državni praznik se u Srbiji proslavlja od 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Izbor Natalijine ramonde nije slučajan, jer upravo simboliše vaskrsnuće Srbije, čija se vojska, nakon povlačenja preko Albanije u zimu 1915/1916. godine, nalazila pred izumiranjem. Međutim, srpski div junaci uzdigli su se iz pepela i u jesen 1918. godine izvršili odlučujući juriš na Solunskom frontu, koji je doveo do oslobođenja Srbije. Zato, 11. novembar slobodno možemo smatrati i danom pobede u Prvom svetskom ratu.

Foto: Narodni muzej Kruševac

Ostale vesti

back-to-top