U Narodnom muzeju izložba o Kruševcu u vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka

Postavljeno: 27.12.2022

U Narodnom muzeju Kruševac otvorena je izložba “Kruševačka nahija do 1804. do 1833. godine” autora Gorana Vasića, istoričara iz ove ustanove.

-Izložba obuhvata period od 1804. do 1833. godine, kada je Kruševačka nahija ušla u sastav Kneževine Srbije, a obrađuje Prvi i Drugi srpski ustanak, koji su bili oslobodilački rat i srpska građanska i kulturna revolucija i predstavljaju prekretnicu u razvoju naše zemlje, jer smo konačno dobili slobodu posle viševekovnog ropstva pod Turcima. Predstavljena je oprema i naoružanje Srpske vojske, brojna dokumenta i opisi bitaka na Jasici i Varvarinu, kao životopisi istaknutih ličnosti: Stojana Simića i Čolak Ante – istakao je Vasić.

Otvaranju Izložbe prisustvovao je i Aleksandar Čolić iz Gračanice, čiji su brojni eksponati uvršteni u izložbu.

Od malena sam kolekcionar i saradnik brojnih muzeja, arhiva i drugih kulturnih institucija u zemlji i svetu. Eksponate sam prikupljao od građana, na pijacama, sajmovima u Srbiji i inostranstvu i na razne druge načine i to iz oblasti istorije, numizmatike i drugih oblasti, zatim odlikovanja i druge vredne stvari. Sa velikim zadovoljstvom sam ih ustupio Narodnom muzeju na poziv Gorana Vasića – rekao je Čolić.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Kruševca, otvorio ju je Nikola Pantelić, vd direktor Narodnog muzeja, a svečanost je uveličao Goran Arsić, profesor harmonike u Muzičkoj školi “Stevan Hristić”.

Izložba je oduševila brojne posetioce, a biće otvorena i u januaru 2023. godine.

Tekst i foto: Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top