Otkrivanjem murala novine GRAD obeležile 20 godina rada

Postavljeno: 10.11.2022

Simboličnim otkrivanjem murala, oslikanog nedaleko od Trga Kosturnica, uz prigodnu svečanost na kojoj smo okupili kolege i saradnike, naša redakcija je obeležila dvadeset godina rada, odnosno izlaženja novina GRAD, koje su „stariji brat“ našeg portala KruševacGrad.

Mural su, simbolično, na svečanosti u Legatu Milića od Mačve, otkrili Aleksa i Kosta Milovanović, dvojica, od četvorice sinova Slobodana Bobana Milovanovića, osnivača lista GRAD, koji je preminuo 2010. godine.

Sigurni smo da bi naš otac bio ponosan kada bi mogao da vidi  da su novine koje je osnovao doživele 20. godišnjicu – rekao je Kosta Milovanović.

Mural je, kako je objašnjeno tokom svečanosti, u godini jubileja urađen u znak zahvalnosti za podršku i poverenje koje su sugrađani redakciji lista GRAD tokom dve decenije iskazali. Na muralu su, osim Bobana, neki od sagovornika novina, ljudi koju su u oblastima kojima su se bavili ostavili trag u Kruševcu, a nažalost, nisu više sa nama.  Na muralu su ispisane i simbolične, motivacione poruke, sa idejama odnosno idealima kojima bi grad u kome živimo trebalo da teži.

Direktor izdavačkog preduzeća „Albos“, u okviru koga  izlaze novine GRAD, Dejan Miladinović prisetio se prvih osam godina rada tokom kojih se priprema za novine nosila u štampariju na disketi, a potom na CD-u, te kako se četvrtkom išlo u štampariju kako bi se preuzele odštampane novine:

To se u međuvremenu menjalo. Idući u korak sa vremenom naša redakcija je 2015. godine pokrenula portal KrusevacGrad, sa idejom da svakodnevno informiše sugrađane o najbitnijim dešavanjima u Kruševcu i okolini. Naš portal danas ima oko 80 hiljada pregleda mesečno, što se drastično uvećava ako se uzmu u obzir pregledi na društvenim  mrežama.

Slavoljub Marković, koji je urednički obeležio prvu deceniju rada novina GRAD, podsetio je na početak rada te redakcije:

– Vreme kada je GRAD nastao, doživljavam kao vreme istinski velikog profesionalnog izazova i avanture svih koje je ova ideja okupila. Bila je čast i privilegija raditi sa takvim kolegama, novinarima i saradnicima, zajedno sa velikim vizionarom Bobanom Milovanovićem koji me je već nakon našeg prvog susreta pitao: Možemo li da napravimo novine? Danas moram da vam priznam, naša ideja je od početka bila ne da pravimo novine, lokalni nedeljnik, nego da pravimo najbolji lokalni nedeljnik u Srbiji.

Marković kaže da su GRAD, od samog početka, prepoznali i čitaoci i brojni saradnici:

U početku su među našim kolumnistima bili čak i Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić, čije smo tekstove naizmenično objavljivali, jedino mi i NIN u Srbiji, da bi im se zatim pridružili prof. Miloš Petrović, etnolog Mile Nedeljkovića, otac Ljubivoje Radović, dr Branislav Andrić i mnogi drugi. Od početka smo namentnuli standarde od kojih Grad nikada nije odstupio. Iza njegove redakcije su brojne akcije, od Dečjeg Grada i Igara bez granica koje smo za mlade organizovali na Fontani i Trgu kosovskih junaka, do „Gradskih priča“,  literarnih konkursa i objavljenih knjiga i specijalnih izdanja, ideje o Dnevnom Gradu i prvog  projekta o kruševačkim brendovima, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, na čijem je čelu tada bio Nebojša Bradić, u vreme kada projektno finansiranje medija u Srbiji još nije ni postojalo, a bez kojih mediji danas teško bi ovde više mogli da opstanu.

Urednica tokom druge decenije, ujedno i prva koleginica koja je u redakciji dočekala penziju početkom ove godine, Nada Budimović, kao najupečatljivije je izdvojila to da dve decenije GRAD dočekuje podignute glave:

To je redakcija u kojoj žive dostojanstvo i integritet profesije,sigurna kuća za novinare i novinarke koji ne idu po svoje mišljenje kod lokalnih moćnika i koji čuvaju vatru slobodnog i odgovornog novinarstva. Verujem da bi naš osnivač Boban Milovanović, koji je iznad svega poštovao novinarsku profesiju, danas bio ponosan na to kako smo sačuvali i razvijali njegovu viziju. Sigurna sam da se vrednosti na kojima GRAD počiva neće promeniti ni u narednim godinama poznajući tim kome je poveren.

Aktuelna urednica, Jelena Božović, koja je, kako je kazala, uz veliku čast tu zahtevnu poziciju nasledila od Budimovićke, podsetila je da su novine GRAD, pre dve decenije počele da izlaze pod sloganom „Uzmite grad u svoje ruke“:

Taj slogan je do danas ostao naša ideja vodilja, da u novinama GRAD, a potom i na portalu KruševacGrad, čitaoce, publiku i zajednicu informišemo objektivno, profesionalno i bez predrasuda, da čujemo njihove probleme, pitanja i dileme, da budemo sigurno mesto za tačne informacije i otvorena platforma za kritičko i argumentovano mišljenje. 

Podsetila je da je redakcija da bi na drugačiji način obeležila godišnjicu, izmedju ostalog i muralom koji je poklonila Kruševcu, sprovela donatorsku kampanju.

Osim velikih kompanija poput Kromberg i Šuberta i Henkela, podršku smo dobili i od lokalne firme „Leganca“, agencije Luna luks, porodice Milovanović. Ono što nam je veoma važno je da su nas pojedinačnim donacijama podržali i brojni pojedinci, odnosno naši verni čitaoci i pratioci. Mural je uradila umetnica Kaća Dimitrijević. Veliku zahvalnost dugujemo Bobanu Ivanoviću, koji je prepoznao i razumeo našu ideju i ustupio nam deo zida svoje zgrade, koja se, inače, nalazi na Trgu Kosturnica.

To što je, kako je dodala, za realizaciju ideje o oslikavanju murala bilo potrebno više vremena nego što je planirano,  pomerilo je malo čin formalnog obeležavanja godišnjice, mada je za redakciju cela godina u znaku jubileja. Podsetila je da su se novine „Grad“ na kioscima prvi put pojavile 26. aprila 2002. godine.

– Ekonomska kriza,promenjene društvene okolnosti,turbulentna vremena u kojima pozicija medija i novinara iz godine u godinu postaje sve teža, doveli su do toga da smanjimo broj zaposlenih u redakciji, menjamo dinamiku pojavljivanja na kioscima, bili smo nedeljnik, potom dvonedeljnik, a od nedavno mesečnik. Najvažnije je da od profesionalnosti i objektivnosti nikada nismo odustali – istakla je Božovićka.

Redakcija se, prema njenim rečima, istovremeno trudila da ide u korak sa vremenom, koje u tehničkom i tehnološkom smislu, svakodnevno donosi novine, te je najpre krajem 2015. godine pokrenula portal KrusevacGrad.rs, kao dnevno aktuelan, informativan i objektivan lokalni medij, a u godinama koje su usledile pojavila se na društvenim mrežama, pokrenula Jutjub kanal, posebnu viber grupu za komunikaciju sa grupom mladih čitalaca i saradnika. Takođe, na adrese više stotina preduzetnika i privrednika šalje mesečni news letter.

Redakcija lista GRAD, na početku svoje treće decenije, poručuje da neće odustati od objektivnog, pravovremenog, objektivnog, nepristrasnog novinarstva, koliko kog da je to izazovno.

Na svečanosti organizovanoj povodom značajnog jubileja,izložene su naslove strane jubilarnih brojeva lista Grad, te fotografije nastale u prvim godinama rada. Brojne kolege i saradnici naše medijske kuće mogli su, takođe, da prelistaju neke od godišnjaka, koji su ovom prilikom bili izloženi. Osim pomenute svečanosti redakcija lista GRAD je na više od 150 adresa poslovnih saradnika, partnera, prijatelja kuće, sagovornika, poslala digitalne zahvalnice.

Ostale vesti

Komentari

  1. Milan Lazarević kaže:

    Čestitam kolegijalno, s velikim poštovanjem, veliki jubilej i uspeh novinsko-izdavačkog poduhvata koji nema pandana u unutrašnjosti Srbije. Svaka čast!

  2. Bravo kaže:

    Grad je jedno od retkih preostalih svedocanstava da u Krusevcu obitava neki grad…

2 thoughts on “Otkrivanjem murala novine GRAD obeležile 20 godina rada

Comments are closed.

back-to-top