Tražili smo za vas: Gde kupiti značku sa motivom Natalijine ramonde?

Postavljeno: 10.11.2021

Cvet Natalijina ramonda simbol je državnog praznika, Dana primirja, koji Srbija obeležava 11. novembra, kada bi značku sa tim motivom trebalo nositi na reveru. Za takvom značkom tragali smo nakon što nam se čitateljka obratila pitanjem gde ju je moguće u Kruševcu kupiti

Obišla sam većinu knjižara u gradu, prodavnice raznih suvenira i sitnica, ali nisam uspela da nađem. Tražila sam u prodavnici Turističke organizacije u centru, ali je ni tu nema. Mislim da bi trebalo da se povodom praznika značka sa cvetom koji ga simbolizuje prodaje na različitim mestima  kako bi građani mogli na taj način da pokažu da praznuju dan kada je okončan Prvi svetski rat – napisala nam je čitateljka.

Tragom njenog pitanja krenuli smo u potragu za Natalijinom ramondom.

Našli smo je u kruševačkom Narodnom muzeju, po ceni od 500 dinara.

Uz pohvalu za tu ustanovu kulture ide sugestija ostalima da je, ukoliko je ove godine nemaju,  obezbede za narednu godinu. Zanimljivo je da smo, tragajući za ovim simbolom, čuli i pitanja pojedinih prodavaca šta je Natalijina ramonda.

Podsećamo da je Natalijina ramonda cvet koji je u Srbiji uzet za simbol Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Simbol se sastoji od zeleno-crne trake, motiva odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka, koja okružuje stilizovani prikaz ljubičastog cveta odnosno Natalijine ramonde.

Stručnjaci, čije izjave prethodnih godina prenose mediji, objašnjavaju da je simbolika Natalijine ramonde višestruka. Prvo, ona uglavnom raste na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, inače poprište čuvene bitke u Prvom svetskom ratu. Drugo, reč je o biljci koja može da podnese dug period bez vode, potpuno se osuši, ali kada je zalijete za 24 sata oživi, baš kao što je sprska vojska posle svih stradanja i gubitaka koje je podnela, izašla iz rata kao pobednica.

Cvet je 1884. otkrio i opisao, zajedno sa botaničarem Josifom Pančićem, Sava Petrović,  dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, te je dobio ime po kraljici Nataliji.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top