Na Dan primirja položeni venci u kasarni „Car Lazar“

Postavljeno: 11.11.2021

U svetu i Srbiji danas (11. novembra) obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Predstavnici Gradske uprave i Vojske Srbije su tim povodom na spomen ploči u kasarni „Car Lazar“ položili vence

U ime Grada Kruševca vence su položili gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, a delegaciju Vojske Srbije predvodio je pukovnik Rade Rnjaković.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, polaganju venca prisustvovali su i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, Udruženje vojnih penzionera, SUBNOR-a, Udruženje rezervnih vojnih starešina Kruševca, kao i Kolo srpskih sestara i Društvo za negovanje slobodarskih tradicija.

Podsećamo, 11.novembar obeležavaju mnoge zemalje, učesnice Velikog rata. U Velikoj Britaniji svečanost se organizuje od 1919. godine, pod nazivom Dan sećanja ili Dan primirja, dok se u Americi naziva Dan veterana.

Pomenutog 11. novembra 1918. godine sile Antante su u Francuskoj, u železničkom vagonu nedaleko od grada Kompjenj potpisale primirje sa Nemačkom i tako okončale Prvi svetski rat.

Prvi svetski rat je trajao od 1914. do 1918. godine, a zvanično je završen potpisivanjem Versajskog mira u junu 1919. godine.

L.S

foto: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top