Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Postavljeno: 11.11.2022

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava kao državni praznik Republike Srbije, na spomen ploču u kasarni “Car Lazar” položeni su venci.

U ime grada Kruševca venac su položili gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije na čelu sa potpukovnikom Milonjom Bubanjom,  načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, Društvo za negovanje slobodarskih tradicija, Udruženja rezervnih vojnih starešina Kruševca,  Kolo srpskih sestara, Udruženje vojnih penzionera i Udruženje penzionera „Car Lazar“…

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Srbija je u velikom ratu izgubila oko 1,2 miliona stanovnika (što vojnika, što civila) i imala ogromna ratna razaranja zemlje.

Tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top