Posmatranje Meseca iz Šarengrada

Postavljeno: 11.07.2024

Astronomsko udruženje „Eureka“ sinoć je, povodom Nacionalnog dana nauke, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, Turističkom organizacijom grada i Centrom za stručno usavršavanje, organizovalo razgledanje Meseca u Zabavnom parku Šarengrad. Posetioci su bili u prilici da iz teleskopa posmatraju Mesec.

Kako kaže pomoćnica gradonačelnika za omladinu i sport Nevena Plavšić, ovaj projekat će se nastaviti tokom leta i jeseni. Ona je pozvala sve mlade da dođu u Zabavni park Šarengrad.

 

Ispred astronomskog udruženja „Eureka“, govorio je predsednik Miloš Stanković.

– Danas je poseban dan za sve zaljubljenike nauke u Srbiji. Ovaj dan se obeležava od 2011. godine. Tim povodom, astronomsko udruženje „Eureka“ organizovalo je posmatranje Meseca, pre svega za mališane. To je ujedno i najava našeg najvećeg projekta kojeg u avgustu, već po osmi put organizujemo na Jastrepcu- „Astronomski kamp Jastrebac 2024 godine“, uz podršku Grada Kruševca, Kancelarije za mlade, Centra za stručno usavršavanje i Turističke organizacije grada. Još uvek nisu otvorene prijave, ali verujem da kada i to budemo odradili, da će se sva mesta na kampu popuniti u roku od nekoliko minuta, kako je bilo i prethodnih godina. Ono što će kamp sadržati ovog puta za razliku od prethodnih godina je uživo uključenje na Jastrebac iz astronomske opservatorije „Vidojevica“, jedne od najvećih astronomskih opservatorija na Balkanu. Uživo ćemo posmatrati nebeska tela na Jastrepcu, koristeći onlajn teleskop na Vidojevici. Takođe, očekuje nas i veliki broj predavanja – najavljuje Stanković.

Kruševljani su sinoć bili u prilici da vide mlad Mesec.

– Na licima mališana ogledala se radost i oduševljenje. Kada pitamo mališane šta ste upravo videli, oni kažu: „Videli smo Mesec, ima bubuljice“. Te bubuljice su ustvari Mesečevi krateri, koji se vide isključivo kroz teleskop. To je ono što su imali priliku da vide- rekao je Stanković i dodao da će astronomsko udruženje „Eureka“ tokom leta organizovati veliki broj posmatranja u Šarengradu, na Bagdali i u centru grada.

Najzanimljivije je bilo najmlađima.

– Video sam Mesec. Bilo je lepo. Mesec je bio baš veliki – rekao je osmogodišnji Kosta.

Inače, astronomsko udruženje „Eureka“ osnovano je 2010. godine. Ideja je nastala u okviru astro sekcije u kruševačkoj gimnaziji. Cilj udruženja je promocija nauke kod mladih. Jedan od osnivača udruženja je Zoran Tomić.

O.Milićević

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top