Apel da se ne spaljuju biljni ostaci

Postavljeno: 11.07.2024

Aktuelne vremenske prilike, koje karakterišu ekstremno visoke temperature i suvo vreme, povoljno utiču na nastanak i širenje požara na otvorenom prostoru. Takvi požari mogu brzo zahvatiti velike površine, prouzrokovati značajnu materijalnu štetu i predstavljati ozbiljnu opasnost po živote i zdravlje ljudi.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije apeluje na građane da se ponašaju odgovorno, poštuju zakon i budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena. Posebno se apeluje na poljoprivrednike da ne spaljuju biljne ostatke kako bi sačuvali zemljište za buduće generacije, jer takvi postupci često izazivaju nekontrolisane požare koji nanose veliku štetu i ugrožavaju živote. Takođe, spaljivanje biljnih ostataka negativno utiče na kvalitet zemljišta.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara. Osobe koje izazovu požar dužne su da nadoknade troškove intervencije vatrogasno-spasilačkoj jedinici. Građani se pozivaju da, ukoliko primete požar, odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Od početka godine, na teritoriji grada Kruševca zabeleženo je oko 300 intervencija, od kojih je 250 zbog požara na otvorenom prostoru.

Podsećamo, Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, a za kršenje ovog zakona propisane su kazne. Pravna lica mogu biti kažnjena od 300 hiljada do milion dinara, a fizička lica od 10 hiljada dinara. Takođe, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, osim na obeleženim mestima sa propisanim merama zaštite od požara. Kazne za fizička lica za kršenje ovih odredbi kreću se od 10 hiljada do 50 hiljada dinara.

M.M.

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top