Asfaltira se pista, Rosulje se otvara tokom godine

Postavljeno: 29.04.2022

Aerodrom „Rosulje“, gde su u toku radovi na asfaltiranju poletno sletne staze, danas su obišli direktor „Aerodroma Srbije“ Niš,  Mihajlo Zdravković sa saradnicima, gradonačelnica Jasmina Palurović i zamenica načelnika Gradske uprave Vesna Anđelić.

Direktor „Aerodromi Srbije“ Niš, Mihajlo Zdravković je rekao da se, u okviru treće faze izgradnje, izvode radovi na asfaltiranju, odnosno stavljanju prvog sloja asfalta na poletno sletnoj stazi, koja je duga 820 metara i široka 23 metra,  sa pripadajućom rulnom stazom dužine 110 metara i  širine 15 metara. Predračunska vrednost tog posla je 313, 5 miliona dinara.

Ka veoma važna navedeni su izgradnja retenzije, u svrhu prikupljanja i odlivanja atmosferskih voda, kako bi se zaštitilo područje Parunovca, uređivanje prilaznog dela do hangara i parking te povećanje napona električne energije.

Navedeno je će nakon završetka izgradnje, koja se očekuje tokom tekuće godine,  aerodrom „Rosulje“ imati kodnu oznaku 2B, što podrazumeva sletanje aviona raspona krila od 15 metara do 24 metra širine, a biće namenjen za sportske, kargo i komercijalne letove. To znači da će Grad Kruševac dobiti novu dimenziju koja podrazumeva i vazdušni saobraćaj, dodatnu atraktivnost za investitore i sportsko – turistički aspekt.

Kako je izjavila gradonačelnica Jasmina Palurović, prve građevinske radove finansirao je Grad u iznosu od 100 miliona dinara, a značajna sredstva izdvojena su i za eksproprijaciju zemljišta.

Potom su, nakon prenosa osnivačkih prava na Vladu Srbije, iz republičkog budžeta izdvojena sredstva za izgradnju hangara sa stajankom i rulnom stazom, sa pratećim hidrotehničkim i elektro instalacijama, čija je predračunska vrednost 27,5 miliona dinara.

Tekst i foto: https://krusevac.ls.gov.rs/

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Stojan kaže:

    Koji to komercijalni ili cargo avion ima manji raspon krila od 35m i da može da sleti na stazu kraću od 2600-3000m dužine. Ovo je inače staza dužine 800m i za raspon maks.25m!

1 thought on “Asfaltira se pista, Rosulje se otvara tokom godine

Comments are closed.

back-to-top