Anketa: Jeste li spremili zimnicu?

Postavljeno: 28.10.2023

Polako nam stiže zima, a sa njom i tradicionalno spremanje i obezbeđivanje zimnice i namirnica za predstojeće hladnije dane. Razgovarali smo sa našim sugrađanima o ovoj temi i oni su nam otkrili kako i da li su spremni za zimu.

– Živim u malom stanu i nemam gde da čuvam ni tegle ni burad, kupujem po malo tokom zime kad zatreba. Tako mi je I praktičnije I jeftinije – Z.J ( 69 )

– Da, spremila sam 30 tegli ajvara, 15 tegli kiselih krastavčića i par tegli domaćeg džema od kajsija, jer imam voćnjak na selu. U kući volimo i spremamo domaću hranu, jer sve ovo što se prodaje po marketima je prskano i ko zna odakle uveženo – rekla je K.S (59)

– Naravno, tradicionalno kao i svake godine. Zimu ne doživljavam na pravi način ako nema zimnice koju sama spremam. Ove godine imam pojačanje, to je moja snaja i to mi mnogo olakšava i ubrzava proces spremanja. Taman i ona da nauči šta moj sin, a njen muž voli da jede – kaže M.DJ (64)

– Cene povrća su porasle, kao i cene ostalih potrepština za stavljanje zimnice, ove godine smo obezbedili samo najosnovnije, kiseli kupus jer njega koristimo za salatu i za spremanje sarme, domaće suvo meso i domaća rakija od šljive, naša proizvodnja – istakla je E.B. (71)

– Ne, zbog posla, kućnih obaveza i malog deteta nisam stigla da spremim zimnicu. Priprema zahteva dosta vremena, a i sama nabavka mi teško pada, jer živim sama sa mužem i detetom – prokomentarisala je L.D (33)

– Prvi put ove godine ne spremam zimnicu. Sve moje drugarice kupuju zimnicu godinama, samo sam ja trošila grdno vreme da je spremim sama. Kad izračunam koliko koštaju namirnice, struja koju potrošim, mnogo vremena koje posvetim tom poslu, više mi se isplati da sve to kupim gotovo. A veliki je izbor na tržištu. Moji najviše vole ajvar, ostalo i ne pravim. Jeste da je mnogo posla ali od toga ne odustajem. Moj ajvar je pravi, ni jedan kupovni ne može da ga zameni. I naravno, sama stavljam kiseli kupus. Ne mogu to da kupujem, ovako mi je uvek pri ruci, nema ništa lepše od glavice kiselog kupusa tek izvađene iz bureta – M.S (46)

T.S

 

Ostale vesti

back-to-top