Anketa: Da li ste obezbedili zimsku auto-opremu?

Postavljeno: 11.11.2023

Po Zakonu o saobraćaju, od 1. novembra obavezna je upotreba zimske auto – opreme. Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom za slučaj da se na kolovozu bude snega, leda ili poledice

Razgovarali smo sa našim sugrađanima da li su spremni za zimu i da li su obezbedili zimsku opremu za svoje vozilo.

Pojedini sugrađani su uglavnom obezbedili zimsku opremu.

– Zamenio sam gume i obezbedio svu opremu. Nikad se rizikujem sa tim stvarima jer smatram da moj automobil mora da ima sve od opreme za takve uslove, pre svega jer ne znamo kakva će zima biti, možda ne bude toliko hladna, a možda baš bude suprotno – kaže D.Z. (31)

– Ne moram da menjam gume, to je dobra stvar zato što su meni i letnje i zimske, svu ostalu opremu sam obezbedio, spreman dočekujem zimu. Obzirom da planiram veliki broj putovanja, pogotovo u planinskim predelima, biće mi neophodna oprema – rekao je M.D. (26).

Dok je pojedini nisu još uvek obezbedili.

– Jeste da je skupo, ali moram da izdvojim novac za održavanje svog automobila. Nisam još uvek obezbedila svu opremu, ali ovih dana ću morati to da rešim. Lance imam, to ne moram da kupujem, ali gume moram da zamenim – ističe N.R. (37).

– Nisam aktivni vozač, tako da nisam još uvek zamenila gume, niti sam obezbedila opremu, znam da moram time da se pozabavim, ali obzirom da ne koristim previše automobil, za sad mi nije potrebno. Ne planiram da ga vozim u zimskom periodu jer se plašim leda – navodi V.M. (22).

– Još uvek je lepo vreme tako da nisam zamenio gume, lance imam u gepeku, tako da mi to nije potrebno. Sve dok bude ovakvo vreme, neću menjati gume. – ističe R.G. (55).

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od 6 do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu.

Foto: freepik.com

 

Ostale vesti

back-to-top