Saveti veterinara: Nega pasa tokom hladnih zimskih dana

Postavljeno: 10.01.2024

Tokom zime i hladnih dana psima, kao i drugim životinjama, treba posvetiti više pažnje. To podrazumeva drugačiju brigu što se tiče same nege, smeštaja, ali i ishrane životinje.

Zavisno u kom okruženju žive, psi drugačije podnose zimu. Tako kućni psi, kada zimi izađu napolje, osete naglu promenu temperature, pa je poželjno da pas koji nema poddlaku nosi neku kabanicu koja je vodootporna kada je napolju kiša ili sneg. Ukoliko je suvo i hladno vreme, mogu imati neki džemper kako bi im bilo toplije.

– Što se tiče pasa koji borave napolju, bitno je da imaju adekvatno sklonište. Sama kućica bi trebalo da bude na mestu gde vetar ne duva direktno, naročito ulaz u kućicu, kako bi se izbeglo direktno izlaganje vetru. Ventilacija je takođe važna kako bi se osiguralo da pas ima sve uslove za udoban boravak. Što se tiče podloge na kojoj će spavati, trenutno je moderna električna ćebad koja greje, ali dobra alternativa je i obično ćebe. Mnogi koriste slamu, ali je treba izbegavati i umesto toga koristiti ćebe koje će se povremeno i oprati – naveo je Ljubomir Lazović, doktor veterinarske medicine iz Veterinarske stanice Kruševac.

Što se tiče ishrane pasa tokom zimskih meseci, potrebno je pojačati hranu u poređenju sa letnjim i jesenjim periodom. Preporučuje se povećanje udela masti i proteina za otprilike 10 do 15 odsto s obzirom na povećanu potrošnju tokom zime, kada organizam intenzivnije koristi ove hranljive materije.

– Uvek treba dati mlaku vodu za piće psima koji su stalno napolju. Ta voda ne sme da prenoći, jer će pas piti ledenu vodu, već im ujutru ponovo obezbediti mlaku vodu. Generalno voda ne sme dugo da stoji, jer će da se zaledi, pa će pas kasnije da jede taj led i da pije tu ledenu vodu, što kod životinje može izazvati upalu krajnika, larinksa, farinksa i dalje da se širi na pluća. Kada su u pitanju posude za vodu, treba izbegavati metalne, jer sluzokoža jezika može da se zalepi za taj metal, gde kasnije nastaju ranice i eventualne infekcije, pa se preporučuju plastične posude – istakao je Lazović.

Kod radnih i lovačkih pasa, posle povratka iz lova treba pregledati šape sa donje strane. Tom prilikom obratiti pažnju na jastučiće da li su povređeni, jer pas može da se iseče na ledu.

Pogledati da li slučajno nema nekih regada, odnosno pukotina kože zbog hladnoće. Ukoliko se uoče regade, treba reagovati primenom nekog antiseptika, ili se obratiti veterinaru ako je došlo do ozbiljnijih oštećenja.

– Tokom zime je vrlo bitno da se seku i održavaju nokti kod pasa, bez obzira da li su lovački, kućni psi ili samo provode vreme napolju. Obavezno ih osušiti, ako treba čak i fenom, a ukoliko ima leda na njima, to skinuti, pa ih očetkati. Samo četkanje je jako važno, jer se time otklanja dlaka koja je otpala, a ujedno i prljavština koja se nalazi na životinjama. Psu će biti hladnije ako to ostane na njemu, jer će osetiti promenu temperature. Na kraju bih dodao da ako se kod psa primete simptomi poput kašlja, teškog disanja, prekomernog lučenja pljuvačke, otoka na vratu ili proliva, obavezno se javiti veterinaru i ne čekati da se stanje pogorša – zaključio je Ljubomir Lazović, doktor veterinarske medicine iz Veterinarske stanice Kruševac.

Foto: freepik.com
N. L.

Ostale vesti

Komentari

  1. Dušan kaže:

    Obavezno da uzimaju vitamin C i da ne budu napolju ako ne nose patikice.Prslučići i kišne kabanice se podrazumevaju.

1 thought on “Saveti veterinara: Nega pasa tokom hladnih zimskih dana

Comments are closed.

back-to-top