Kako se pravilno obući ovih dana

Postavljeno: 13.01.2024

Oblačenje u uslovima ekstremno niskih temperatura je ključno kako biste se zaštitili od hladnoće i očuvali toplotu tela. Evo nekoliko saveta o tome kako se pravilno obući u hladnim uslovima:

Topla jakna i pantalone: Investirajte u kvalitetnu jaknu koja ima dobru izolaciju i vodootporne karakteristike. Pantalone takođe trebaju biti vodootporne i termalne.

Topla i vodootporna obuća: Nosite tople čizme koje su vodootporne i obezbedite dobru izolaciju od hladnoće. Dodavanje debelih čarapa takođe može pomoći u očuvanju toplote.

Kape, šalovi i rukavice: Gubitak toplote često se dešava kroz glavu, vrat, ruke i noge. Stoga, nosite toplu kapu koja pokriva uši, šal koji možete omotati oko vrata i rukavice koje će očuvati toplotu ruku.

Smanjite izloženost kože: Pokušajte maksimalno pokriti kožu kako biste smanjili izloženost hladnom vazduhu i vetru. Ako je moguće, nosite šal preko lica da biste zaštitili lice od hladnoće.
Pravilno obući decu: Deca posebno brzo gube toplotu, pa im obucite više slojeva odeće. Koristite toplu odeću, vodootporne rukavice, kape i čizme.

Održavajte suvoću: Ako se oblačenje više slojeva znoji, postoji rizik od smrzavanja vlage. Koristite materijale koji dobro upijaju vlagu i izbegavajte znojenje.

Prilagodite se aktivnostima: Ako ćete biti fizički aktivni napolju, obucite se tako da možete regulisati toplotu. Dodajte ili skidajte slojeve prema potrebi.

Budite svesni simptoma hladnoće: Ako primetite trnjenje, bol, ili bilo kakve druge neobične simptome, to može biti znak da ste prehladili deo tela. Odmah se sklonite na toplije mesto.

Pratite vremenske uslove: Pre nego što krenete napolje, proverite vremenske uslove i prilagodite se. Ako je moguće, izbegavajte izlazak napolje ako su temperature ekstremno niske.

Pametno oblačenje u ekstremno niskim temperaturama je ključno za očuvanje zdravlja i udobnosti. Ove smernice mogu vam pomoći da se pripremite i zaštitite od hladnoće tokom zimskih meseci.

Foto: freepic.com

T.S

Ostale vesti

back-to-top