Pitali smo sugrađane: Kako na Vas utiče prelazak na zimsko računanje vremena?

Postavljeno: 30.10.2023

Zimsko računanje vremena počelo je kada su se kazaljkepomerile za jedan sat unazad. Mnogobrojna istraživanja ukazuju na to da promena sata može dosta uticati na fizičko i psihičko stanje ljudi, pogotovo ako govorimo o zimskom računanju vremena gde noći traju dosta duže u odnosu na dane

Kako utiče na naše sugrađane, saznali smo u anketi.

– Utiče naravno. Uvek mi je problem prvih nedelju dana, dok se malo priviknem. Dosta mi se menja raspoloženje, remeti mi se san, osećam se umorno – kaže K.R. (23).

Pojedinima, smeta to što većinu dana provode na poslu.

– Zbog posla svako jutro ustajem u 06:30h, dok se kući vraćam oko 16:30h. Ustajem, napolju mrak, vraćam se s posla, napolju isto mrak. To dosta psihički utiče na mene. Kao da nemamo dan. Tako da svake godine, ovaj period za mene predstavlja stres – rekao je M.M. (35).

Starijim sugrađanima ne smeta toliko ova promena.

– Ja sam navikla, meni je svejedno. Obzirom da sam penzioner i da po ceo dan provodim po kući, nije mi bitno da li noć traje duže ili ne. To je sve isto, jedino tu prvu noć kada se promeni spavamo jedan sat duže, posle se navikneš – istakla je V.M. (71).

– Ne utiče na mene psihički, nemam problema sa snom. Jedino mi smeta što rano pada mrak. Nemam vremena za slobodne aktivnosti – kaže N.R. (38)

– Meni ne smeta jer ja sam inače mnogo produktivniji noću jer već godinama radim noćnu smenu u firmi tako sam navikao na mrak. Da li dan trajao duže ili kraće, na mene nema uticaj – istakao je D.M. (55)

Mnogi se žale na depresiju.

– Nikako mi ne odgovara jer ja imam malu decu i dok se vrate iz vrtića već padne mrak, i ne možemo da idemo napolje jer smo previše depresivni kada vidimo da je dan već prošao.

– Depresivna sam, na mene utiče loše psihički jer znam da se sat pomerio i mislim da ništa neću da stignem. Malaksala sam i ceo dan mi se spava. Nadam se da će ukinuti ovo pomeranje jer nas samo bezbeze remeti – kaže M.A. (29).

Brojni stručnjaci ukazuju da prelazak na zimsko računanje vremena može dovesti do određenih problema, poput povećanog krvnog pritiska, česte pospanosti, depresije, anksioznosti. Međutim, te promene se uglavnom javljaju u prvih nekoliko dana i nisu prisutne kod svakoga.

M.M.

Ostale vesti

back-to-top