Kako Kruševljani komentarišu sve veći broj stambenih zgrada širom Kruševca?

Postavljeno: 26.11.2023

U naselju Aerodrom, odnosno Centru 3, niče niz novih stambenih zgrada. Već u samom nazivu se može naslutiti da je plan da se u ovom delu grada formira novo središte života Kruševljana. Nezavisno od toga, širom Kruševca se gradi, pa se stiče utisak da nema ulice u kojoj se ne vrše građevinski radovi

Paradoksalno, sa većom ponudom stanova cene nekretnina su sve veće. U poslednjih par meseci došlo je do određene stabilizacije cena građevinskih materijala, ali potražnja za stanovima je i dalje velika.

Dolazi se do pitanja ko kupuje stanove u situaciji kada je prosečna kupovna moć građana loša usled inflacije koja traje još od perioda korone?

U razgovoru sa Kruševljanima koji su bliski agencijama za nekretnine, može se zaključiti da prvenstveno stanove kupuju naši ljudi iz dijaspore. Stan se smatra sigurnom investicijom, pa pored Srba iz inostranstva, stanove kupuju uspešni domaći preduzetnici i veći poljoprivredni proizvođači. Poslednjih godina i stručnjaci iz IT sektora se često javljaju kao kupci, mada iz razgovora se može zaključiti da kupovinom nekretnina rešavaju isključivo svoje stambeno pitanje.

– Već tokom studija na Elektronskom fakultetu u Nišu, dobila sam ponudu za posao. Nakon par godina rada u firmi, gde sam u međuvremenu i napredovala, shvatila sam da mogu da priuštim kupovinu stana. Tada su stanovi bili nešto jeftiniji u Kruševcu, nego u Nišu, pa sam se odlučila za stan u rodnom gradu pošto radim od kuće. Sada, na istoj lokaciji, stan je dosta skuplji – navela je Marija K. (29).

Na osnovu ponude agencija za nekretnine, cena novog stana na traženijim lokacijama u Kruševcu se u proseku kreće od 1.200 do 1.350 evra po kvadratu.

– Otac mi je kupio stan u izgradnji pre nekih 12, 13 godina. Sećam se da je za 40 kvadrata sa sve parking mestom platio 25.000 evra. U međuvremenu, na istoj lokaciji je izgrađeno nekoliko zgrada, pa sada kvadrat košta duplo više – rekao je Stafan M. (35).

Stanovi u starogradnji na atraktivnim lokacijama su nešto jeftiniji, ali opet cena kvadrata retko gde je niža od 1.000 evra.

– Pošto se mlađi sin skoro oženio, odlučio sam da mu kupim stan. Prošle godine u izgradnji smo platili kvadrat 1000 evra, nedaleko od Fontane. Sećam se da je kod Aerodroma tada kvadrat koštao 1.100. Verujem da je sada još skuplje – naveo je Zoran S. (63).

Može se naći povoljnija cena kada je zgrada još uvek u izgradnji. Ipak, to nosi opasnost da investitor ne završi gradnju, pa se kupcima savetuje da takve stanove kupuju preko agencija kako bi imali dodatnu podršku u slučaju ovakvih neprijatnosti.

– Kupili smo stan u izgradnji preko agencije pre dve godine. Svoje usluge su naplatili tako što su uzeli 2% od cene ukupnog stana. Nije malo, ali pre šest meseci radovi su prestali i ispostavilo se da je investitor upao u neka dugovanja i da nema više novca da nastavi izgradnju. Uz podršku agencije se pronašlo rešenje i radovi, uz probijanje rokova, bi trebalo da budu završeni – istakao je Milan R. (43).

I pored toga, veliki broj ljudi, naročito mladih nije u stanju da kupi stan i tako reši svoje stambeno pitanje.

– Moja devojka i ja radimo i oboje imamo prosečne plate. Sa tim platama ne možemo da kupimo stan, pa trenutno živimo kao podstanari. Cene stanova su sve veće, pa ne smem ni da zamislim kako je tek mladima i ljudima koje žele da kupe stan u Beogradu ili Novom Sadu. Mislim da bi država trebalo da se pozabavi ovim pitanjem i dodatnim olakšicama omogući mladima da se osamostale i zasnuju porodice – zaključio je Nikola F. (25)

Foto: Pixabay.com
N. L.

 

Ostale vesti

back-to-top