Radikali predlažu četničke vojskovođe za Zahvalnicu grada Kruševca

Postavljeno: 14.09.2021

– Gradski odbor Srpske radikalne stranke smatra da je došlo vreme da se više ne žmuri na istorijske činjenice i da konačno naš grad priznanja za istinske zasluge kako za naš grad tako i za ceo srpski narod, dodeli ovekovečenim srpskim junacima! – obrazložili su predstavnici Srpske radikalne stranke u Kruševcu predlog da priznanje povodom 650 godina Kruševca u oktobru dobiju đeneral Veljko Radenović i vojvoda Dragutin Keserović

U obrazloženju predloga koji su Komisiji za kadrovska pitanja gradske skupštine uputili kruševački radikali, za đenerala Veljka Redenovića navode, između ostalog da se “proslavio oslobađanjem Orahovca u julu 1998. godine kada su albanski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce”.

– Njemu u čast Gavrilo Kujundžić, poznati kosovsko-metohijski muzičar, inače svedok opsade Orahovca napisao je čuvenu pesmu „ Đenerale, đenerale“ – navodi se u predlogu za priznanje.

Kada je o vojvodi Keseroviću reč, u predlogu se navodi da je Keserović 9. aprila 1941. godine ranjen kod sela Sukovo u pokušaju da baci bombu na nemački tenk, te da je, kao četnički vojvoda, po naređenju Draže Mihajlovića podigao “opšti ustanak” na području Trstenika, Župe  u Kruševca, te da je prva velika akcija bila oslobođenje Kruševca od nemaca 14. okotobra 1944. godine .

– U gradu je Keserović dočekao engleskog poručnika Evalda Kramera i sovjetskog pukovnika Patovkina – stoji u obrazloženju uz napomenu da je, posle govora okupljenim građanima sa balkona hotela „Pariz“, uspeo da pobegne iz grada u kome su crvenoarmejci počeli da hapse i ubijaju četnike.

Inače, prijem drugog kruga predloga za dodelu priznanja Zahvalnica grada Kruševca povodom 650 godina postojanja grada, završen je 30. avgusta. Zahvalnice će uručiti gradonačelnica 14. oktobra na Svečanoj akademiji povodom Dana oslobođenja grada. 

N.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Добривоје Марјановић kaže:

    Nisam siguran da je naslov adekvatan iako obojica zaslužuju ne samo zahvalnice nego mesto u istoriji Srbije. Zaslužili su svojom borbom za oslobođenje Srbije. Doduše sa razlikom od preko 50 godina.

1 thought on “Radikali predlažu četničke vojskovođe za Zahvalnicu grada Kruševca

Comments are closed.

back-to-top