Rehabilitovan pukovnik Dragutin Keserović, SPO traži spomenik

Postavljeno: 27.06.2021

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je pukovnika JVuO Dragutina Keserovića, komandanta operativne grupe rasinsko-topličkog odreda, koji je nakon presude Višeg vojnog suda Jugoslovenske armije streljan 17. avgusta 1945. godine. Gradski odbor Srpskog pokreta obnove u Kruševcu oglasio se povodom ove sudske odluke podsećajući na već ranije podnetu inicijativu da se Keseroviću u Kruševcu podigne spomenik

– Sud je stavio pečat pravde na istorijsku istinu o ovom hrabrom vojskovođi, koji se sa vojnicima Rasinskog i Jastrebačkog korpusa Jugoslovenske kraljevske vojske hrabro borio protiv okupatora Kraljevine Jugoslavije. Njegovu borbu za oslobođenje Kruševca i Srbije ni višedecenijska komunistička propaganda nije uspela da poništi – poručuje SPO u saopštenju u kome detaljno navodi ulogu pukovnika Keserovića u oslobađanju Kruševca u Drugom svetskom ratu.

Podsećaju i da je Dragutin Keserović je bio pukovnik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, te komandant Rasinskog korpusa tokom Drugog svetskog rata. Za vreme ustanka u Srbiji 1941. godine komandovao je četničkim napadom na Nemce u Kruševcu. Sredinom 1942. proglašen je za vojvodu kopaoničkog. Odlikovan je ordenom „Miloša Obilića“, ordenom „Albanske spomenice“, dok ga je u Drugom svetskom ratu kralj Petar, na predlog Vrhovne Komande, odlikovao ordenom „Karađorđeve zvezde sa mačevima I reda“.

– Svi relevantni istoričari slažu se u tome da su vojnici JVuO pod njegovom komandom izvršili odlučujući napad na Nemce i da su, zajedno sa saveznicima, najzaslužniji za oslobađanje Kruševca. Fotografije jasno kazuju ko je oslobodio Kruševac i ko se prvi obratio građanima Kruševca nakon četiri teške ratne godine… Istok i Zapad, boljševička diktatura i zapadna demokratija, sudarili su se na montiranom komunističkom suđenju srpskom generalu i pukovniku – zaključuje se u saopštenju.

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove se, kako navode, zalaže da Grad Kruševac podigne “dostojan spomenik svome oslobodiocu pukovniku Keseroviću, ali i spomen-obeležje svim nedužnim ljudima ubijenim na Bagdali i drugim mestima gde su počinjeni komunistički zločini”.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top