Na svečanoj akademiji uručene Zahvalnice povodom 650 godina grada Kruševca

Postavljeno: 28.06.2021

– Poštujemo prošlost i pretke, da bi budućnost poštovala nas. Poštujemo budućnost kako bi danas dostojanstveno živeli – poručila je gradonačelnica Jasmina Palurović na svečanosti u Kruševačkom pozorištu posvećenoj 650. godišnjici od osnivanja Kruševca. Više od stotinu zahvalnica povodom jubileja, pojedincima i organizacijama koji su doprineli razvoju grada u proteklim decenijama, uručio je takođe jedan od dobitnika Bratislav Gašić.

Svečanu akademiju otvorio je tridesetominutni film o Kruševcu kroz vekove, ali najviše o njegovom napretku u svim oblastima u poslednjih desetak godina. U filmu su se mogle čuti i najave poput onih da će grad uskoro početi da gradi novo pravosudno zdanje u aerodromskom naselju i prvi poslovno stambeni kompleks, te da će rekonstriusani Dijagnostički centar imati i magnetnu rezonancu.

Usledio je potom majstorski urađen scenski prikaz istorije grada od njegovog osnivanja do modernih vremena koji je ansambl Kruševačkog pozorišta pripremio specijalno za svečanu akademiju povodom 6 i po vekova poznatog trajanja Kruševca. Pod nazivom “Živi spomenik” priča teče od osnivača, kneza Lazara, kroz likove uklesane na Spomeniku kosovskim junacima, narodne epske pesme i vešto naratorsko vođenje. Završava se figurom Spomenika i obećanjem da će Kruševac nastaviti da traje i da raste. To je, u svom obraćanju brojnim gostima, poručila i gradonačelnica Jasmina Palurović.

– Kroz šest i po vekova Kruševac je dao mnogo velikih i učenih, umnih i vrednih ljudi. I nastaviće da ih nedri, odgaja i baštini jer je nepresušan izvor talenata i pravih vrednosti – rekla je Palurović, dodajući da su požrtvovanost, pravednost i istinoljubivost pojmovi koji nas određuju, ne prema drugima, već prema nama samima.

Da srednjovekovlje nije samo stilska figura, već da ima svoju energiju i silu, te da to krasi Kruševac, rekao je episkop David koji se takođe obratio prisutnima na akademiji. On je, čestitajući jubilej, poručio i da je Kruševac slavni grad, ali da je važno da se “usled tolike slave ne pogordimo i ne prestanemo da delamo”.

Svečanost je završena dodelom posebnog priznanja, Zahvalnice grada Kruševca povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja grada, koju je dobilo više od stotinu pojedinaca i organizacija. Zahvalnice se, kako je obrazloženo, dodeljuju onima koji su svojim delom i radom obeležili istoriju razvoja grada. Dobitnicima, odnosno njihovim potomcima, uručio ih je Bratislav Gašić, bivši gradonačelnik Kruševca, a danas direktor BIA koji je, odlukom gradske Skupštine, takođe jedan od dobitnika ovog priznanja.

N.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Zivo me zanima kaže:

    Kako li je sam sebi urucio nagradu?!

1 thought on “Na svečanoj akademiji uručene Zahvalnice povodom 650 godina grada Kruševca

Comments are closed.

back-to-top