Organizacije žena od države traže sigurnost za javno izražavanje stavova

Postavljeno: 28.05.2021

Tri organizacije žena, Udruženje žena Peščanik, Alternativni centar za devojke i Žene u crnom, zatražile su od nadležnih da obezbede sigurnost i bezbednost ženskih grupa i slobodno izražavanje stavova u javnom prostoru, nakon što su tokom nedavne akcije u Kruševcu njihove aktivistkinje bile izložene verbalnim napadima i provokacijama ljudi koji su se predstavljali kao članovi Srpske radikalne stranke. Navele su da taj postupak smatraju novim pokušajem zastrašivanja javnosti

– Pozivamo državne organe da, u skladu sa Ustavom Srbije, Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i Rezolucijom Ujedinjenih nacija Saveta Bezbednosti 1325, obezbede sigurnost i bezbednost ženskih grupa i građanki i slobodno izražavanje stavova u javnom prostoru, u svakom gradu, na teritoriji cele zemlje – saopštile su pomenute organizacije.

Podsetile su, u saopštenju, da su tokom ulične akcije u Kruševcu 24. maja, održane u znak sećanja na proteste u Rasinskom okrugu 1999, protiv prisilne mobilizacije i upućivanja muškaraca na Kosovo, njihovim aktivistkinjama članovi SRS, koji su u isto vreme i na istom mestu, postavili štand i delili promotivni materijal, dobacivali: “Ružne ste”, “Sram vas bilo”, “Nije bilo genocida u Srebrenici”, “Evo stiže Šešelj za 15 minuta”, “Samo još da ste dovele Natašu Kandić”. Dodaju da su se predstavnici te stranke posebno uvredljivo obraćali aktivistkinjama Žena u crnom i Staši Zajović, da su gazili preko natpisa “Pamtimo otpor žena”, koji je kao poruka akcije, bio ispisan solju na betonu te prilazili aktivistkinjama govoreći kako hoće da se slikaju sa njima.

Navode da su policajci iz vozila, koje je bilo parkirano preko puta mesta događaja, izašli tek kada su im organizatorke prišle i zatražile da omoguće da se akcija, koja je uredno i na vreme prijavljena policiji, izvede mirno i bez ometanja te da su, nakon diskusije o tome ko i na šta ima pravo, policajci upozorili članove SRS da prestanu ometanje skupa ženskih organizacija.

– Mi, kao organizatorke, učesnice događaja i aktivistkinje Udruženja žena Peščanik, Alternativnog centra za devojke i Žena u crnom, ponašanje članova Srpske radikalne stranke smatramo novim pokušajem zastrašivanja javnosti, a neadekvatno i nepravovremeno reagovanje policije pokazateljem daljeg urušavanja vladavine prava – poručile su u saopštenju.

Nakon pomenutog događaja oglasio se kruševački odbor Srpske radikalne stranke koji je u saopštenju za javnost, u kome je nastavio prozivanje i vređanje pripadnica pomenutih organizacija, zbog čega ni ne prenosimo detalje, naveo da se “zalaže da se zabrani rad svih nevladinih organizacija koje vode antisrpsku politiku“.

Ostale vesti

back-to-top