Spas ili propast?

Postavljeno: 08.12.2015

Skoro svi u „Petoletki“ uzimaju socijalni program, poslovodstvo predlaže zakup pogona∗

Da je uzimanje socijalnog programa te osnivanje novog preduzeća, u koje bi svako uložio po makar 500 evra, način da se „Prva petoletka“ spasi od gašenja smatraju u poslovodstvu i fabričkom Samostalnom sindikatu.U lokalnoj samoupravi, međutim, navode da takva reorganizacija ima mnogo nepoznanica, strahuju da će svi radnici ostati bez posla. Pitaju nadležne zašto nije primenjen model Železare te ko je i po kojim kriterijumima odlučio da „Petoletka“ bude među prvim preduzećima od zaštićenih 17, čiji će status morati da se reši do kraja ove godine. Saopštenja vlasti i opozicije, koja su pljuštala prethodnih dana, potvrđuju da sudbinu „Petoletke“ svi pokušavaju da (zlo)upotrebe

Anketa sprovedena među više od 1.600  zaposlenih u holdingu „Prva petoletka“ i još dva nezavisna društva tog preduzeća pokazala je da gotovo svi žele da iskoriste socijalni program. Deo radnika se izjasnio da je zainteresovan da uloži po 500 evra i formira novo društvo koje bi nastavilo proizvodnju po ugovorenim poslovima. To, napominju u poslovodstvu,  ne bi automatski značilo zaposlenje već bi se pozivali oni za čijim radom u tom trenutku potreba postoji.

– Na predlog Ministarstva privrede pokrenuli smo anketiranje, od 1.080 zaposlenih u Holdingu, koji obuhvata sedam preduzeća, za socijalni program se prijavilo 1.070. U nezavisnim društvima, Servoupravljači i Zaptivci, koja zapošljavaju 247, odnosno 270 radnika, takođe su se prijavili skoro svi – kazao je za GRAD Ljubisav Panić, generalni direktor Holdinga „Prva petoletka“. Na korak da se ponudi socijalni program poslovodstvo se, dodao je, odlučilo jer do kraja godine status fabrike, u kojoj je više od 90 odsto  društveni kapital, mora da se reši pošto Zakon od naredne godini ne poznaje društveni kapital. Istovremeno je „Petoletka“, koja je u maju proglašena jednim od 17 strateških preduzeća pod državnom  zaštitom, sada među sedam čiji status se država pred MMF-om obavezala da će rešiti do kraja godine.

VIŠE OD DECENIJE ČEKALI KUPCA

Panić je podsetio da u toj kompaniji privatnog investitora čekaju više od decenije te da je, s obzirom na to da se bliži trenutak kada će sa preduzeća biti skinuta zaštita od naplate poverilaca, u dogovoru sa Ministarstvom privrede, predloženo da se formira novo društvo, čiji bi osnivači bili radnici i svi koji žele, sa minimalnim ulogom od 500 evra.

– Taj ulog bi služio za obrtna sredstva jer bi novo preduzeće uzelo u zakup postojeći proizvodni prostor i opremu, nastavilo proizvodnju i sačuvalo potreban broj radnih mesta i tržište. Svaki ulagač treba da zna da ulaganjem 500 evra neće biti garantovano radno mesto već će biti angažovani samo oni za kojima ima potrebe – objasnio je on. Procena je da bi za sadašnji obim posla bila potrebna polovina trenutno zaposlenih u Holdingu, i dva zavisna preduzeća, odnosno između 700 i 800 ljudi. Kratkoročno, cilj je da se sačuva tržište, a dugoročno da se omogući privatizacija, jer ako, kako je kazao, posluju pozitivno biće interesantni investitorima. Realizacija „Petoletke“ bi ove godine, prema podacima poslovodstva, trebalo da bude između 25 i 30 miliona evra, dok su troškovi oko 40 miliona evra, a očekivanje je da bi sa optimalnim brojem radnika, uz zadržavanje kompletnog sadašnjeg tržišta, fabrika mogla da posluje pozitivno. „Prva petoletka“ pravi različite proizvode za autoindustriju,  elektroindustriju, železare, od ukupne realizacije više od 70 odsto se plasira na strana tržišta, izvozi u 36 zemalja, a najviše u Evropsku uniju, Rusiju, Belorusiju i Iran.

Ljubiša Zdravić, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, smatra da je predloženo rešenje najbolje u situaciji kada treba „spasiti šta se spasiti može“.

– Petoletka se zatekla tamo gde se zatekla, stanje nije ovakvo od prekjuče, za razliku od mnogih preduzeća koja očekuju da će im drugi naći rešenje, mi smo odlučili da sudbinu preuzmemo u svoje ruke. Svesni smo da nema potencijalnih investitora, nije nam preostalo ništa drugo nego da se samoorganizujemo – kazao je Zdravić za GRAD.

STRANČARENJE

Da u vezi sa predloženim načinom organizacije „Prve petoletke“, koja je najznačajnija fabrika na području opštine Trstenik, ima mnogo nepoznanica smatraju u lokalnoj samoupravi.

– Naše pitanje je i ko i po kojim parametrima odlučuje koja će privatna firma ući u zakup Prve Petoletke, koju su radnici gradili 66 godina? Čime novi zakupodavac garantuje da će radnike vratiti na posao i o kom broju radnika je reč? – neka su od pitanja koja je postavio Miroslav Aleksić, predsednik Opštine.

Napomenuo je i da je nepoznato od kojih sredstava će novoosnovana firma plaćati zakup i kupovati repromaterijal i druge komponente potrebne za otpočinjanje proizvodnje, uz konstataciju da takve firme ne ispunjavaju uslov za dobijanje kredita od banaka. U saopštenju, koje je prenela pres služba opštine Trstenik, on takođe pita i zašto se za „Petoletku“, koja ima proizvod, tržište i radnike koji znaju svoj posao, nije primenio princip kao u „Železari“ i ko je i na osnovu kojih kriterijuma odlučio da ona bude među prvim preduzećima kojima će biti skinuta zaštita države.

Da je sudbina „Prve petoletke“, najmnogoljudnijeg kolektiva ne samo u Trsteniku već sada i u čitavom Rasinskom okrugu,  iskorišćena u političke svrhe  potvrđeno je kada je, lokalnoj samoupravi „otpisano“ iz Srpske napredne stranke. Oni su u toj opštini od pre nekoliko meseci opozicija, do kada su sa aktulenom vlašću činili vladajuću većinu.

Za trsteničke naprednjake vlasnička transformacija, pred kojom se „Petoletka“ nalazi, logičan je sled događaja nakon prethodnog produžetka roka u kome je ona ostala zaštićena od naplate poverilaca te nakon što se niko od ozbiljnih kupaca do sada nije javio.

To što su se  Miroslav Aleksić, predsednik Opštine, inače lider Narodnog pokreta Srbije, koji je okupio nekadašnje trsteničke pripadnike URS-a, nedavno povukli iz nadzornih odbora PPT,  gde su prema navodima SNS „godinama unazad imali svoje uporište“, naprednjaci ocenjuju kao „bekstvo glavnog krivca sa mesta zločina“.

– Aktuelna lokalna vlast (NPS, odnosno nekadašnji URS, SDS i SPS) koji danas kritikuju mere Vlade  i rukovodstvo PPT su aktivno učestvovali prethodnih godina u politici koja je trstenički gigant sa 17.000 radnika dovela na 1.590 radnika uz dug od 130 miliona evra – navode u SNS.

Povodom aktuelne situacije u „Prvoj petoletki“ oglasio se i trstenički odbor Srpskog pokreta obnove, navodeći da je „neprihvatljivo, da se radnici PPT zloupotrebljavaju u političke svrhe“. Podsetili su da su tokom prethodnih godina najpre G17, potom URS, „kao politički subjekti, sa svojom stručnošću iznad politike, izlazili pred radnike i rukovodstvo, sa planom, po kome će PPT da izađe iz finansijskih poteškoća i da reši stare dugove i započne „zdravo“ poslovanje“. Ozdravljenje se, konstatuje SPO, nije desilo, naprotiv čelnici  G-17 (URS) su preko partijske infrastrukture uticali na finansije, prekvalifikacije, postavljali nadzorne i upravne odbore,  jednom rečju vodili glavnu reč od prijema radnika do menadžmenta.

– Nadamo se da će u zakonskim i tržišnim okvirima fabrika nastaviti sa radom koliko je moguće ranije i time pozvati veći broj radnika na posao – navode u SPO.

Inače, na području opštine Trstenik živi skoro 43 hiljade ljudi. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje bez posla je skoro pet hiljada ljudi, dok podaci lokalne samouprave govore da u Trsteniku trenutno radi svega osam hiljada ljudi.

J.B.


PRIVATIZACIJA

Delovi „Prve petoletke“ su u najnovijem postupku privatizacije nuđeni na prodaju. Za Servoupravljače je konstatovano da se postupak prodaje proglašava neuspelim jer se ni jedan interesent nije javio. Za TMO je rok za dostavljanje ponuda, nakon dva produžetka, bio do 24. novembra, dok su interesenti za PPT Armature iz Aleksandrovca, koje imaju 458 radnika, ponude mogli da dostave do 16. novembra. U stečaj je letos, nakon što je izgubila zaštitu države od poverilaca, otišla Kočna tehnika, čiji su zaposleni tada iskoristili socijalni program.

 

Ostale vesti

back-to-top