Znatno manji broj pregleda u kovid ambulanti

Postavljeno: 26.08.2020

U kruševačkoj Kovid ambulanti dnevno se obavi šezdesetak pregleda, od čega oko dve trećine kontrolnih. Među  pacijenatima koji se prvi put javljaju zbog sumnje na korona virus, sve manje je pozitivnih. Istovremeno, da obavi testiranje u svom trošku, dnevno u ovu ambulantu dođe tridesetak  građana

Prema rečima Marine Kostić, direktorke kruševačkog  Doma zdravlja, u poslednjih nekoliko dana znatno je manji  broj pacijenata koji dolaze u Kovid ambulantu.

U poslednjih nekoliko dana imamo u proseku 60 pregleda dnevno, od čega je samo trećina oni koji dolaze na prvih pregled, zbog simptoma koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom. Među tim pacijentima sve je manje onih koji su pozitivni. Konkretno, od 30 testiranih pre dva dana, samo jedan pacijent je bio pozitivan na korona virus– kaže ona.

Doktorka Kostić kaže da pacijenti kod kojih je potvrđen korona virus većinom imaju blagu temperaturu, mučninu,  dijareju, te gubitak čula ukusa i mirisa. Kod nekih su prisutni svi ovi simtomi, kod nekih samo neki od navedenih.

Svim pacijentima koji dođu u kovid ambulantu rade se laboratorijske analize, ukoliko je potrebno i snimak pluća, te PCR test i ostala potrebna dodatna dijagnostika. 

Od prošle nedelje, u kovid ambulanti radi se i komercijalno testiranje na korona virus, a dnevno se na lični zahtev testira između 30 i 40 građana. Ovo testiranje se radi u montažnoj laboratoriji postavljenoj ispred ambulante “14.oktobar”, koja je fizički odvojena od crvene zone Kovid ambulante.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top