Udruženje za istinu i pravdu o bebama:samo tužilačka istraga garantuje rasvetljavanje sudbine naše dece

Postavljeno: 26.08.2020

Samo tužilačka istraga u saradnji sa Vladinom komisijom, policijom i porodicama, može da utvrdi sve okolnosti koje su dovele do nestanka dece po rođenju, navode u Udruženju za istinu i pravu o bebama

Radiša Pavlović, predsednik ovog Udruženja i član Vladine komisije, koja se bavi ovom problematikom naznačava, između ostalog, da i nedavno donet Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima, omogućava da se upravo u saradnji sa nadležnim tužilaštvima dođe do rasvetljavanja procesuiranih slučajeva.

Prvi deo Zakona predviđa neposredno obraćanje sudiji, a drugi, nastavak rada tužilaštva i mi smatramo da je samo druga mogućnost ispravan i siguran način do utvrđivana pune istine – iznosi Radiša Pavlović, dodajući da je prvi deo Zakona, za koje se Udruženje na čijem je čelu, uopšte nije zalagalo, “uguran” u usvojenu pravnu regulativu na insistiranje nevladinog sektora. 

Nas ne interesuju odštetni zahtev, ne tragamo za sudbinom naše dece zbog novca. Država je odvojila dovoljno sredstava za namirenje troškova. A već imamo primere advokata koji kontaktiraju porodice, jer su u njima videli “alat” da dođu do neke zarade.

Prema podacima Udruženja, 1.100 krivičnih prijava podneto je nadležnim tužilaštvima u proteklih 18 godina. Poslednjih godina je samo putem ovog Udruženja, prema Pavlovićevim rečima, interesovanje tužilaštva probudilo oko 300 prijava: u Kruševcu-87.

Okupili smo se ovde da zajedno sa roditeljima pojasnimo neke dileme ukoliko ih imaju u vezi sa novim zakonom i predočimo koje su mogućnosti za dalje delovanje – iznosi Pavlović. 

I.R.

Ostale vesti

back-to-top