Ultrazvučni pregledi – ključni instrument u otkrivanju i nadzoru zdravstvenih stanja

Postavljeno: 23.08.2023

Ultrazvučni pregledi su postali suštinski elemenat u današnjoj medicinskoj praksi, obezbeđujući tačnu dijagnozu i praćenje zdravstvenih stanja pacijenata. Ova metoda, koja ne izaziva bol i nije invazivna, koristi ultrazvučne talase za prikaz unutrašnjih organa i tkiva, čime se pružaju neophodne informacije medicinskim stručnjacima. Ultrazvuk uključuje niz specifičnih pregleda koji su od izuzetnog značaja – ultrazvuk abdomena, urotrakta, štitne žlezde, dojki i mekih tkiva.

Ultrazvučni pregled je ključan instrument za dijagnozu i nadzor zdravlja pacijenata. Kroz njih, medicinski stručnjaci mogu identifikovati promene na vreme, postaviti preciznu dijagnozu i pružiti odgovarajuću terapiju.

Redovni ultrazvučni pregledi omogućavaju pravovremenu reakciju i prevenciju potencijalnih komplikacija, što ih čini bitnim delom savremenog zdravstvenog sistema. Ako vam je potreban ovakav pregled i ne želite da čekate, medicinske ustanove u kojima možete to obaviti možete naći na sajtu Hipokratija.

Ultrazvučni pregled trbušne regije

Ultrazvučni pregled abdomena se preporučuje kada pacijenti izražavaju simptome kao što su nelagodnost u stomaku ili leđima, osećaj mučnine i povraćanja, iznenadni rast ili napetost trbuha, povrede u predelu stomaka, nejasna febrilna stanja, žutica ili sumnja na mononukleozu.

Ovaj pregled pruža mogućnost ispitivanja solidnih organa poput jetre, slezine, bubrega i pankreasa, dok šuplji organi mogu biti teže vidljivi zbog prisustva vazduha u njima. Ultrazvuk abdomena je od presudnog značaja za dijagnostiku upalnih procesa, tumora, ciroze jetre, kalkuloze, prisustva slobodne tečnosti u trbušnoj šupljini, aneurizme ili aterosklerotskih plakova na krvnim sudovima.
Priprema za ultrazvuk abdomena je ključna kako bi se smanjila količina gasova u crevima, koji mogu ometati prolaz ultrazvučnih talasa. Pre pregleda, savetuje se pacijentima da ne konzumiraju hranu otprilike 8 sati pre pregleda i da konzumiraju lagan obrok, poput dvopeka ili keksa uz šoljicu čaja.

Dva dana pre pregleda, savetuje se izbegavanje hrane koja može izazvati nadutost, kao što su kupus, kelj, brokoli, grašak, boranija, gazirani sokovi, kafa, alkohol, mlečni proizvodi, sveže voće i povrće. Takođe se preporučuje korišćenje leka za smanjenje nadutosti kako bi se smanjila količina gasa u crevima. Nakon pregleda, u slučaju normalnog nalaza, kontrola se može obaviti za 1 do 3 godine, dok se kod patoloških nalaza preporučuje kraći vremenski period između kontrola.

Ultrazvučni pregled urinarnog trakta

Ultrazvučni pregled urotrakta se preporučuje kod simptoma kao što su nelagodnost ili bol u donjem delu leđa ili donjem delu trbuha, često ili bolno mokrenje, prisustvo krvi u mokraći ili sumnja na specifične bolesti.
Ovaj pregled je izuzetno značajan za detektovanje uvećanja prostate kod muškaraca starijih od 45 godina, kao i kod žena koje često pate od upala mokraćne bešike. Ultrazvuk urotrakta je bezbolan i siguran, te se savetuje kao deo redovnih kontrola za rano otkrivanje promena i pravovremeno lečenje.

Ultrazvuk štitne žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde se savetuje kod simptoma poput ubrzanog rada srca, aritmije, anksioznosti, neobjašnjivog gubitka ili dobitka težine, pojačanog znojenja ili otoka u predelu štitne žlezde. Ovaj pregled omogućava vizualizaciju tkiva tiroidne žlezde i otkrivanje promena kao što su ciste, tumori ili uvećanje lobusa.

Slično, ultrazvuk dojki je bitan za detektovanje promena kod žena, kao što su opipljive promene, iscetci iz dojki, promene na koži dojki ili postojanje malignih oboljenja u porodičnoj anamnezi. Oba ova pregleda su sigurna i bezbolna, te se preporučuju jednom godišnje ili po potrebi češće, posebno kod žena mlađih od 40 godina ili trudnica i dojilja, kod kojih se ne vrši mamografija zbog štetnog zračenja.

Ultrazvuk mekih tkiva

Ultrazvuk mekih tkiva je koristan u dijagnozi različitih stanja kao što su povrede ligamenata, otoci zglobova, prisustvo cisti ili upala, kolekcija tečnosti u mišiću, postojanje apscesa ili lokalizovanih otoka. Ova metoda omogućava vizualizaciju različitih mekih tkiva bezbolno i bez štetnosti. Ultrazvuk mekih tkiva se može ponavljati bez negativnih efekata i pruža dragocene informacije o stanju tkiva.

Vaskularni Ultrazvuk

Vaskularni ultrazvuk je dijagnostički postupak koji se sve češće upotrebljava za detekciju i praćenje vaskularnih bolesti. Ova tehnologija omogućava medicinskom osoblju da vizualno pregleda unutrašnju strukturu krvnih sudova i oceni protok krvi kroz njih. Kroz emitovanje ultrazvučnih talasa preko pacijentove kože, slike krvnih sudova se projektuju na ekran, omogućavajući lekarima da identifikuju potencijalne nepravilnosti.

Ovaj pregled se može primeniti na različite regije tela, uključujući arterije i vene na vratu, rukama, nogama, abdomenu i karlici. Ovaj pregled je izuzetno koristan za detekciju sužavanja ili blokada arterija, aneurizmi (dilatacija krvnih sudova), tromboza (formiranje krvnih ugrušaka), venske insuficijencije i drugih vaskularnih poremećaja.

Za pacijente koji se podvrgavaju vaskularnom ultrazvuku, često nije neophodna posebna priprema. Ipak, za neke tipove pregleda, kao što je ultrazvučno snimanje krvnih sudova abdomena i abdominalne aorte, može biti neophodno da pacijent posti osam sati pre pregleda. Ovo je potrebno kako bi se dobile jasnije slike krvnih sudova, jer hrana u stomaku može ometati vizualizaciju.

 

Ostale vesti

back-to-top