Raspisan konkurs za 29. Festival “Zlatna kaciga” – tema: prozor

Postavljeno: 26.08.2020

Karikaturisti, aforističari, satriričari, prozni pisci, pesnici, dobili su zadatak za naredni Međunarodni festival humora i satire “Zlatna kaciga”. Svoje pero i um “oštriće” na temu Prozor. Nadmetaće se u standardnim kategorijama: karikatura i pisana forma (a u okviru nje kratka priča, pesma i aforizam), a rok za dostavljanje radova je 25. januar

Na sajtu kruševačkog Kulturnog centra (www.kck.org.rs) objavljene su proprozicije za učešće na 29. po redu Festivalu “Zlatna kaciga”. Osim što je autorima zadato da stvaraju inspirisani prozorom i svim onim što on predstavlja, radovi se kao i ranije primaju pod šifrom, a nagrade za pobednike su primamljive i kreću se od 200 do 600 evra koliko će dobiti prvonagrađeni karikaturista. 

Jedan autor može slati radove samo pod jednom šifrom, a u obzir dolaze samo neobjavljeni radovi, navodi se u propozicijama. 

I konkurs za mlade do 18 godina deo je Festivala, a izazov za ovu generaciju za sledeći festival je muzika. Oni bi trebalo da se u duhovitom razmatranju ove teme izraze kroz karikaturu, kpisanu formu (kratka priča, pesma, aforizam) i kroz strip.

Radove treba slati na adresu Kulturni centar Kruševac, Međunarodni festival humora i satire “Zlatna kaciga”, ul. Topličina 2, 37000 Kruševac.

Podsetimo, tema ovogodišnjeg konkursa za karikaturu i pisanu formu glasila je “Most”, a za mlade od 18 godina “Ne znam”. Na konkursu za odrasle učestvovalo je 199 autora iz 42 zemlje, a primljeno je 346 karikatura, 27 priča, 37 pesama i 638 aforizama. Mladi su poslali 382 karikature, 58 stripova, 40 priča, 52 pesme i 497 aforizama.

Dobitnik  ovogodišnje “Zlatne kacige” za karikaturu je Tošo Borković, karikaturista iz Srbije, “Zlatna kaciga” za  priču “Izgradnja mosta” pripala je Đokici Miljkoviću iz Novog Sela, a prvu nagradu za pesmu “Razmišljanje jednog beskućnika ispod mosta” dobio je Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca.

 Za aforizam “Srpski mostovi su čudo. Juče je bilo svečano otvaranje, a danas je već zatvoren za saobraćaj” prvu nagradu dobio je Zoran Đurović iz Vršca, a nagrada “Rade Brka” za priču “Mostarina”, pripala je Vesni Milićević iz Vrbasa.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top