Za dualno obrazovanje 180 mesta u Okrugu

Postavljeno: 04.06.2020

Đaci u Rasinskom okrugu će u narednoj školskoj godini po dualnom sistemu moći da se obrazuju za šest zanimanja. Prema Konkursu za upis u srednje škole takav vid obrazovanja predvidjen je za ukupno šest odeljenja u Kruševcu, Trsteniku i Aleksandrovcu, što je za jedno odeljenje više nego ove godine

U odnosu na prethodnu godinu novina je dualno obrazovanje za profil vinogradar – vinar u aleksandrovačkoj Srednjoj školi „Sveti Trifun“. 

Po dualnom sistemu u Kruševcu će naredne školske godine učiti djaci u Prvoj tehničkoj školi u odeljenju za mehaničara motornih vozila te u Hemijsko tehnološkoj školi u obrazovnim profilima za konobara i za kuvara.

U trsteničkoj Tehničkoj školi po dualnom sistemu će se raditi u odeljenima operater mašinske obrade i tehničar za kompijutersko upravljanje CNC mašinama. 

Inače, ove godine je u kruševačkoj Gimnaziji otvoreno i specijalizovano odeljenje za scensku i audio vizuelnu umetnost uz već postojeća specijalizovana odeljenja za računarstvo i infomatiku i  za filološke nauke. 

Prema podacima kruševačke Školske uprave osnovne škole u Okrugu završava oko 2.160 djaka, a njima će biti ponudjeno za oko pet odsto više mesta u srednjim školama na ovom području. 

J.B.

Ostale vesti

back-to-top