Preporuka bibliotekara: Knjige koje osnovci treba da pročitaju tokom raspusta

Postavljeno: 25.04.2022

U toku je uskršnji raspust, a osnovci ne propuštaju priliku da za to vreme posete dečije odeljenje ovdašnje Narodne biblioteke. Pozajmljuju se lektire, beletristika na srpskom i stranim jezicima ali i stripovi. Mnoga deca dođu u biblioteku bez ideje šta bi čitala, ali su zato tu bibliotekari uz čiju pomoć mogu pronaći pravu knjigu za sebe. U razgovoru sa višom knjižničarkom Natašom Petrović saznali smo koje knjige su najbolje za mlađe osnovce, a koje za tinejdžere

-Početnicima bih preporučila ediciju „Kauboj Kosta“, reč je o šaljivim i zanimljivim avanturama jednog netipičnog kauboja. Mlađi osnovci, uživaju i u ediciji „Hajde da čitamo“ gde mogu pronaći naslove „Priča o dobroj metli“, „Tvrdi kolačić“ i mnoge druge-navodi naša sagovornica.

Za nešto stariju decu preporučuje serijal o devojčici Ivi, autorke Džudi Kertin.

-Ovaj serijal počinje knjigom @Ivino [email protected] i govori o jednoj razmaženoj devojčici i njenom životnom putu. Devojčice koje vole ovaj serijal rado čitaju i „Dnevnik Ines Tavares“, autorke Alis Vieire. To je duhovita priča o devojčici koja za trinaesti rođendan dobija dnevnik koji popunjava na svoj način.

Dečaci vole knjige Dejvida Vilijamsa.

-„Deda u Bekstvu“ je jedan od naslova ovog autora, a tu su i „Upoznajte Džeka Spadala“ , „Demonski zubar“ i mnoge druge-dodaje ona.

„Roman u mojoj glavi“, domaće autorke Sonje Ćirić treba da pročita svaki osmak.

-Ovo je knjiga namenjena osmacima koje čeka polaganje maturskog ispita i mogu da kažem da je jedna od omiljenih. Đaci ovog uzrasta, a posebno devojčice, vole i knjigu „Dnevik jedne štreberke“, Rejčel Rene Rasel. To je interesantan roman u stripu, vrlo čitan i tražen. Mladi danas posebno vole stripove i na našem Dečijem pozajmnom odeljenju čekaju ih brojni naslovi kojim mogu „da popune“ svoje slobodno vreme tokom raspusta-proučuje Petrovićka.

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top