Novi smer u Hemijsko–tehnološkoj školi – Tehničar za nutricionizam

Postavljeno: 02.02.2022

Budući đaci Hemijsko – tehnološke školu moći će da se opredele za novi obrazovni profil – tehničar za nutricionizam. Očekuje se da će mali maturanti moći da ga upišu ove godine, a na njemu edukovaće se o pravilnoj ishrani i zdravim životnim navikama

-Novi obrazovni profil, tehničar za nutricionizam, je tek u fazi razvoja kvalifikacija i nadamo se da ćemo to završiti za upisnu godinu 2022/23. Razlozi za otvaranje tog profila su sve više prisutna gojaznost kod mladih, a mi želimo da delujemo preventivno, da stičemo zdrave životne navike kod dece. Važno je učiti o balansiranju obroka i pravilnoj ishrani, zato što je bitno raditi preventivno, kako ne bismo doživeli posledice gojaznosti- kaže Verica Agatonović Malinović, direktorka Hemijsko – tehnološke škole za KruševacGrad.

U narednoj školskoj godini formiraće se jedno odeljenje, a svi koji budu želeli da ga upišu polagaće redovan prijemni.

-Učenici koji se budu opredelili za ovaj smer koji će imati jedno odeljenje, polagaće prijemni kao i svi ostali osmaci-navodi direktorka.

Novi obrazovni profil, već je izazvao veliko interesovanje kod malih maturanata i očekuje se velika konkurencija. Hemijsko-tehnološka škola u Kruševcu popularna je i među mladima koji nisu iz ovog grada.

-Za sada imamo informaciju da je interesovanje veliko, kao i za profil tehničar forenzike koji imamo od prošle godine. Na prvoj godini, na svim obrazovnim profilima imamo 40 učenika koji nisu sa teritorije Grada Kruševca, već iz Beograda, Ćuprije, Paraćina… Nadamo se da ćemo ovim novim profilo povećati broj upisanih učenika i izvan teritorija našeg grada-dodaje Agatonovićka.

Inače, obrazovni profil –tehničar za forenziku, koji postoji od prošle godine u ovoj školi, u dualnom je sistemu obrazovanja, a mladi koji ga pohađaju edukuju se iz različitih oblasti bezbednosti.

-Novo odeljenje tehničara za forenziku se izuzetno pokazalo. To su divna deca sa fenomenalnim rezultatima, njihova srednja ocena na polugosištu je bila 4.1 što je stvarno za svaku pohvalu i ponos škole – ističe direktorka. Veruje da će i odeljenje tehničara za nutricionizam ostvarivati iste rezultate.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top