Paketi pomoći za najugroženije starije sugrađane

Postavljeno: 04.06.2020

U toku je podela 150 humanitarnih paketa socijalno najugroženijim staračkim samačkim domaćinstvima sa seoskog područja. Akciju sprovodi kruševački Crveni krst, a paketi su obezbeđeni uz podršku Populacionog fonda Ujedninjenih nacija (UNFPA) i Crvenog krsta Srbije

Navikli smo da naše najugroženije, najstarije sugrađane u seoskim sredinama obilazimo u jesenjem periodu u okviru tradicionalnih akcija „Sunčana jesen života“ i „Selu u pohode“. Zbog celokupne, novonastale situacije u vezi sa pandemijom korona virusom, a u cilju otklanjanja posledica koje su ostale, rešili smo da ove godine  to učinimo nešto ranije. Starija populacija jeste prepoznata kao najugroženija, zato ćemo ovaj put 150 paketa pomoći obezbeđenih uz podršku UNFPA i Crvenog krsta Srbije, podeliti upravo njima-  kazala je Emina Todorović, sekretarka Crvenog krsta Kruševac.

Todorovićka je podsetila da je Kruševac jedan od gradova u kojima je u okviru Crvenog krsta razvijen program Brige o starima, te da je ova humnaitrana organizacija u prethodnih nekoliko godina aktivno učestvovala u projektima koje je organizovao UNPFA, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije. Iz tog razloga, kako je kazala, pozitivno je odgovoreno na potrebe ovdašnjeg Crvenog krsta da se starijim licima, na koje je izolacija tokom pandemije mogla da dovede do osećaja straha, anksioznosti i stigme, pomogne u ovom periodu.

Takođe, uz pomoć UNICEF-a i Crvenog krsta Srbije, obezbeđeno je i 40 paketa za decu iz romskih  socijalno ugroženih porodica. Ove pakete, kruševački Crveni krst distribuira u saradnji sa romskom zdravstvenom medijatorkom.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top