Vodovod ponovo počeo proizvodnju natrijum hipohlorita

Postavljeno: 16.07.2020

Po nalogu Štaba za vanredne situacije, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije, JKP “Vodovod Kruševac” nastavio je sa proizvodnjom natrijum hipohlorita. U tom preduzeću  kažu da imaju dovoljnu količinu soli za proizvodnju ovog rastvora za naredna četiri meseca 

Postrojenje za proizvodnju natrijum hipohlorita koje je na početku epidemije korona virusa kupio grad Kruševac, smešteno je u lokaciji Fabrike vode u Majdevu, a proizvodnja ovog dezinfekcionog rastvora ponovo odvija 24 sata dnevno, kako je bilo i u martu.

Kako se navodi na sajtu JKP Vodovod, uređaj kojim se proizvodi natrijum hipohlorit je hlorogen i ima mogućnost da proizvede 100 litara rastvora od jedan odsto na sat, odnosno, 2.400 litara rastvora tokom 24 sata. Sa pomenutim karakteristikama, ovaj uređaj služi za proizvodnju natrijum hipohlorita iz kuhinjske soli, a njen kapacitet prerade je 100 kilograma soli na dan.

Proizveden natrijum hipohlorit  trasportuje se do ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća, gde se pravi rastvor koji se koristi za dezinfekciju ruku , podnih površina i ulica.

U JKP Vodovod kažu da imaju dovoljnu količinu soli za proizvodnju ovog dezinfekcionog rastvora za naredna četiri meseca,

Inače, od pre dva dana kanisteri sa natrijum hipohloritom ponovo su na raspolaganju građanima. Oko 200 kanistera raspoređeno je na  lokacijama kao na na početku epidemije. Ovo dezinfekciono sredstvo besplatno je za sve građane, a preporuka je da se koristi za dezinfekciju podova i radnih površina, te za dezobarijere u zgradama, stanovima i poslovnim objektima.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top