U kovid ambulantu javi se oko 150 pacijenata dnevno

Postavljeno: 16.07.2020

U kruševačkoj kovid ambulanti dnevno se obavi oko 150 pregleda, a zbog povećanog obima posla, od danas u toj ambulanti radi devet lekara, troje više nego do sada. U Domu zdravlja kažu da vreme čekanja na pregled zavisi od toga šta je sve potrebno uraditi od dijagnostike pacijentima koji dođu, a što se određuje na osnovu kliničke slike

Broj pacijenata koji se na pregled javljaju u kovid ambulatu znatno se povećao, s tim da nisu svi pacijenti koji dođu pozitivni na korona virus. Dnevno se obavi oko 150 pregleda, a u taj broj uračunati su i prvi i kontrolni pregledi, kao i uzorkovanje briseva.

Ljudi su uplašeni i dolaze čim se pojavi povišena temperatura. Tako imamo situacije gde je razlog povišene temperature urinarna infekcija ili nešto drugo, a otežano disanje posledica kardiovaskularnih bolesti  a ne korona virusa.  Mi sve pacijente koji dođu primimo, obavi se kompletan pregled i na osnovu klničke slike određuje se da li je potrebna dodatna dijagnostika – kažu u ovdašnjem Domu zdravlja.

U toj zdravstvenoj ustanovi uveravaju da testova ima dovoljno, ali da se testiraju samo oni koji ispoljavaju klničku sliku bolesti.

Zbog povećanog obima posla u kovid ambulanti sada radi devet lekara i devet medicinskih sestara, po troje više nego do sada, a od početka rada ambulante angažovana su i četiri laboranta, dva rentgen tehičara i dva radiologa.

Kako bi se građanima koji čekaju na pregled dodatno olakšalo, u dvorištu zgrade gde je smeštena kovid ambulanta postavljena je cisterna sa pijaćom vodom, a postavljena je i nadstrešnica, te dodatne klupe i stolice za sedenje.

Kovid ambulanta radi svakog dana od 7 do 20 časova, a pacijenti koji tokom noći dobiju simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, javljaju se u Službu hitne medicinske pomoći.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top