Više od 250 preduzeća u Srbiji podržano preko EBRD programa

Postavljeno: 16.12.2022

Više od 250 firmi dobilo je podršku u okviru programa podrške malim i srednjim preduzećima koje je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u periodu od 2018. do 2022. godine.

U okviru tog programa, kako piše Nova ekonomija, 132 firme podržane su kroz indivudualne konsultantske projekte:  digitalizaciju, redefinisanje biznis modela, izradu biznis planova, poboljšanje finansijskog menadžmenta i toka gotovine.

EBRD u saradnji sa Ministarstvom privrede Srbije i uz podršku Evropske unije organizovao je konferenciju „EU za Srbiju – EBRD Program podrške malim i srednjim preduzećima i predstavljanje rezultata“.

Za nastavak podrške srpskim preduzećima, Evropska unija je za ovaj program obezbedila dodatnih 2,2 miliona evra, što sada ukupno iznosi 14 miliona evra.

Program je počeo u decembra 2018. godine. Do sada je više od 250 preduzeća, uključujući lokalne konsultante, primilo podršku u okviru programa – rekla je Aleksandra Miladinović, menadžerka EBRD Savetodavnog tima Srbija.

Ona je dodala da je kroz obuke i treninge prošlo 72 preduzeća i skoro 50 lokalnih konsultanata.

Na nivou celog portfolija je otvoreno više od 700 radnih mesta – navela je.

Mala i srednja preduzeća su stub svake privrede, kada pogledate koliko zapošljavaju i doprinose rastu u manjim sredinama njihov razvoj je prioritet svake ekonomije – rekla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

NOVA KREDITNA LINIJA EBRD, 10 MILIONA EVRA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA

Prema njenim rečima, programi kao ovaj preduzećima pružaju kvalitativnu podršku, da unaprede svoje znanje:

Pogotovu firmama koje nisu na početku i treba im specifično znanje, treba im konsultant koji im neće ono što već znaju, več ono što im je potrebno da znaju.

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan, izjavio je da je za multilateralne razvojne banke kao što je EBRD, koje se uglavnom bave velikim projektima, često izazov individualna saradnja, odnosno saradnja jedan na jedan sa malim kompanijama.

Prema njegovim rečima, EBRD je uspeo da se poveže sa 3.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Odnos sa kompanijama počinje sa savetovanjem, a onda vremenom kako kompanija raste, ta saradnja postaje finansijske prirode –  rekao je on.

EBRD i ERSTE BANKA: KREDITI ZA OPORAVAK MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA U SRBIJI

Prema rečima Dejan Šuvakova, program menadžera za inovacije, istraživanje i razvoj i MSP iz Delegacije EU u Srbiji, ovaj projekt je bitan i razlikuje se od ostalih koje sprovodi EU time što je krojen po meri individualnih firmi.

To je dosta teško danas u ubraznom svetu postići, da se pojedinačno firmama pruži podrška – rekao je on u toku konferencije.

Prema njegovim rečima, svaka pomoć domaćim preduzetnicima koja može da poveća njihovu konkurentnost, ne samo na lokalnom i regionalnom, nego i globalnom tržištu je izuzetno važna.

-Mislim da je problem sa konkurentnošću srpske privrede dosta veliki. Jedino jačanjem konkurentnosti, mi možemo da sa ulaskom u globalnu utakmicu imamo bolje rezultate – rekao je Šuvakov.

Nikola Bertolini, šef kooperacija  u Delegaciji EU u Srbiji, naveo je podatak da je tokom programa 71 odsto preduzeća povećalo rast prihoda, 53 odsto je povećalo broj zaposlenih, kreirajući 733 novih radnih mesta.

Izvoz je povećalo 42 odsto podržanih preduzeća, 72 preduzeća i 48 konsultanata je prošlo obuke i treninge iz različitih poslovnih oblast – kazao je Bertolini.

Neke od konsultantskih usluga koje su preduzeća imala na raspolaganju tokom programa su implementacija standarda, digitalizacija i inženjerska rešenja, unapređenje procesa i organizacije, marketing, strategija.

Neke od industrija koje je Evropska unija podržala kroz program su metali, mašine i oprema, hrana i piće, distribucija na veliko i malo, građevinarstvo,  tekstil, odeća, i obuća, elektrika i elektornika, prerada drveta.

Program je finansirala Evropska unija, a sprovodila Evropska banka za obnovu i razvoj.

Izvor, tekst i foto: novaekonomija.rs

Ostale vesti

back-to-top