Delegacija EU posetila Kruševac, predstavljene inicijative za razvoj urbanog jezgra grada

Postavljeno: 05.10.2023

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini i Izabel Pimenata, koordinatorka IPA finansijske pomoći za Srbiju pri Evropskoj uniji, bravili su danas u Kruševacu i posetili ptojekte koje lokaln samouprava sprovodi uz podršku Evropske unije kako bi unapredili kvalitet života građana

Predstavnici EU su se sastali u zgradi Gradske uprave sa rukovodstvom Grada i lokalnim akterima koji su učestvovali u izradi Strategije razvoja urbanog područja Grada Kruševca
– Današnji sastanak je bio veoma koristan i dinamičan. Ne znam zašto su me kolege do sada sprečavale da dođem u Kruševac, jer meni već u mojoj prvoj poseti, Kruševac izgleda kao pravi evropski grad. Usmeren je ka kulturi, zaštiti istorijskog nasleđa, fokus je i na mladima. Nastavićemo podršku Kruševcu i u ovim naporima, ne samo što Kruševac zaslužuje ovakvu podršku već i zato da bude primer drugim opštinama – rekao je šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini.

Evropska unija podržava projekte u Kruševcu dugi niz godina, a tokom sastanka diskutovalo se o novim koje bi trebalo realizovati a pre svega o rekonstrukciji Doma vojske u novi kulturni centar, te o rekonstrukciji Lazarevog grada.

– Drago nam je da smo danas domaćini ovako jedne važne delegacije, koja nam je velika podrška u našim planovima i programima. Održali smo jedan veoma važan i plodonosan sastanak povodom izrade Strategije razvoja urbanog područja Grada Kruševca. Uspeli smo i da definišemo ono što je nama kao Gradu važno, posebno u ovom urbanom delu grada, a odosi se na mlade i razvijanje kulture i pružanje više sadržaja dostupnih njima. Ono što smo indetifikovali kao jedan od ključnih projekta za dalji razvoj Grada Kruševca je rekonstrukcija Doma vojske i izgradnja jednog multifunkcionalnog i multikulturalnog sadržaja gde će različite ustanove kulture imati svoj prostor da realizuju sadržaje namenjene mladim ljudima. Na drugom mestu je rekonstrukcija Lazarevog grada radi očuvanja naše tradicije. Nadamo se da će naša saradnja trajati još mnogo godina, jer je Kruševac partner EU u mnogim projektima i tim putem moramo nastaviti i dalje –  rekao je zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

Zamenik je istakao da Kruševac tek treba da konkuriše za projekte koje podržava EU, da za rekonstrukciju Lazarevog grada još uvek ne postoji projekat, dok za rekonstrukciju Doma vojske postoji spremna projektno-tehnička dokumentacija, a predviđen iznos za ovaj projekat je 900 miliona dinara.

Nakon ovog sastanka prefstavnici EU obišli su potencijalna područja na kojima se u budućnosti mogu realizovati projekti. Nikola Bertolini i Izabel Pimenata, su posetili i preduzeće Ramonda Dezert koje se bavi proizvodnjom torti, a koje je uz pomoć EU nabavilo mašine za unapređenje proizvodnje.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top