Kineska privredno politička delegacija u Kruševcu – šanse za izvozne poslove Rasinskog okruga

Postavljeno: 23.12.2019

Od juče je u četvorodnevnoj poseti  Kruševcu i Rasinskom okrugu visoka privredno politička delegacija kineske oblasti Fošan.  Poseta čiji je domaćin Regionalna privredna komora Kruševac, plod je saradnje sa Kinesko Centralno evropskom-logističkom trgovinskom zonom CECZ Co Budimpešta, a cilj joj je, kako kaže direktor RPK Predrag Vukićević, da naš okrug poveća izvozne poslove i ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu sa Kinom

U kineskoj delegaciji su predstavnici privredne komore i rukovodstva Okruga Fošan, a kako objašnjava Predrag Vukićević, gosti će tokom boravka imati više odvojenih sastanaka sa privrednicima Okruga i rukovodstvom grada Kruševca. 

Na ovaj način ćemo u narednom periodu, kroz direktne kontakte sa njihovim privrednicima i političarima, našim privrdnicima omogućiti povećanje izvoznih potencijala, a to nam je prioritetni cilj – precizira Vukićević, dodajući da je Kina trenutno u Rasinskom okrugu prva na listi uvoznika.

Juče, prvog dana boravka, petočlana delegacija oblasti Fošan sastala se sa rukovodstvom Vino Župe, danas su na programu prijem kod gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović gde će biti upoznati sa infrastrukturnim projektima koji se realizuju u našem gradu, a potom  i poseta Korporaciji Trajal.

Kineski gosti prisustvovaće i otvaranju Novogodišnje izložbe preduzetništva danas popodne u holu Kruševačkog pozorišta. – Na izložbi će se predstaviti naši stari zanati, rukotvorine, dakle sve ono što naši mali proizvođači izrađuju, a to je veoma zanimljivo našim gostima – rekao je Vukićević.

Narednih dana u programu posete su turistički potencijali u Brzeću, na Kopaoniku i u Ribarskoj Banji, te poseta opštinama Brus i Aleksandrovac. Vukićević najavljuje da će i tokom organizovanih ručkova i večera članovi kineske delegacije biti u prilici da upoznaju i druge privrednike Kruševca i Okruga.

Na početku sastanka u Komori, kome su prisustvovali i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić i predsednica parlamenta privrednika Anđelka Atanasković, šefica kineske delegacije Du Mei, inače zamenica direktora Vlade Čenčeng Distrikta Fošan, podsetila je da je pre dve godine u Mađarskoj u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kruševac formirana unija pet prijateljskih komora iz različitih zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Tada smo se i formalno upoznali, a potom je usledila i ideja da se upoznamo bliže i tako učinimo prvi korak u razmeni koja može biti na polju kulture, privrede i trgovine – rekla je Du Mei.

Tokom sastanka u RPK kroz kratke filmske projekcije predstavljena je Oblast Fošan, kao i privredni potencijali Rasinskog okruga, a potom se razgovaralo o mogućnostima saradnje i povezivanja. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top