Romska platforma u borbi protiv diskriminacije  

Postavljeno: 08.07.2022

U prisustvu mladih Roma i Romkinja iz više od deset gradova u Srbiji, u Biznis inkubator centru u Kruševcu održana je konferencija pod nazivom ”Romska platforma i mladi u borbi protiv diskriminacije u obrazovanju i zapošljavanju”. Skup je organizovalo ovdašnje Udruženje “Romani Asvin”, u cilju promocije “Romske platforme” na kojoj se mogu objavljivati i prijavljivati slučajevi ugrožavanja ostvarivanja ljudskih prava pripadnika romske nacionalne manjine.

 Internet platforma sadrži korisne informacije za sve oni koji se suočavaju sa kršenjem ili ugrožavanjem ljudskih prava, a omogućuje i pružanje podrške akterima slučajeva kojima je to neophodno i koji to žele.

– “Romska platforma” funkcioniše tako što ćemo na sajtu naći i upoznati se sa pojmovima diskriminacije, kršenja ljudskih prava i samim tim prijaviti slučaj ukoliko se nad Romima to kršenje prava i desi. Dalje ćemo sprovesti proces tako što ćemo se obratiti povereniku za zaštitu ravnopravnosti, koji je dao veliku podršku ovoj platformi. Oni će sprovesti proces pritužbe i dokazivanja tog kršenja ljudskih prava – rekla je Ivana Petković Lozanović iz udruženja “Društvo Roma Zaječar”.

Na konferenciji se govorilo i o obrazovanju, zapošljavanju, motivisanju učesnika za prijavljivanje slučajeva diskriminacije i drugim temama značajnim za romsku nacionalnu manjinu.

– Romania Asvin na romskom znači romska suza, a nama je cilj da tužne suze pretvorimo u radosnice i da imamo što više akademski obrazovanih mladih Roma i Romkinja – objasnila je predsednica udruženja “Romani Asvin” Alma Kajtazi.

Kako bi se poboljšao način informisanja, motivisanja i uključivanja mladih Roma i Romkinja u sistem visokoškolskog obrazovanja, te povećao broj onih koji upisuju visoke škole i fakultete, uključene su mnoge romske nevladine organizacije i ministarstva.

– U Kruševcu imamo dosta Roma koji žele da upisuju srednje škole, visoke škole i fakultete. Radimo na tome da postoji veća informisanost mladih putem formalnog i neformalnog obrazovanja, raznih stipendija, afirmativnih mera i vidova pozitivne diskriminacije kako bi što više mladih nastavilo svoje obrazovanje – rekla je ona.

Diskriminacija je, pored obrazovanih ustanova, prisutna i u institucijama poput zdravstva i policije, gde je bilo i prijava nasilja.

– Kada govorimo o diskriminaciji u obrazovanju, činjenica je da ona i dalje postoji, u manjem broju nego što je bilo ranije, ali je i dalje vidljiva. Mi smo tu da kroz platformu utičemo na to da bude manje diskriminacije u obrazovanju. Postoji pozitivna diskriminacija kao što su afirmativne mere i to dodatno utiče na mlade da prosto nastavljaju svoje obrazovanje. Đaci ne dobijaju dovoljno dobru podršku prilikom svog obrazovanja, a mladi Romi i Romkinje su nam se javljali da često nailaze na diskriminaciju u srednjim medicinskim školama – dodala je Alma.

Konferenciji su prisustvovali mladi Romi i Romkinje iz više od deset gradova Srbije, kao i predstavnici šest udruženja.

Inače, Romska platforma je krenula sa radom 2020. godine i do sada je uspešno rešen jedan slučaj diskriminacije, nekoliko je u procesu razrešenja.

J.A.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top