Veliko finale 31. „Zlatne kacige“.

Postavljeno: 01.04.2023

Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ je međunarodni i jedan od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti koji ima dešavanja i radionice tokom cele godine, zaključno sa 1. aprilom, Svetskim danom šale. Ove godine Festival se održava po tridesetprvi put.

Na festivalu su se nadmetali umetnici kroz konkurs koji se završava na finalnoj večeri sa proglašenjem pobednika i objavljivanjem teme za narednu trideset drugu Zlatnu kacigu. Festival, u cilju unapređenja i afirmacije humorno-satiričnog stvaralaštva, okuplja više stotina karikaturista i pisaca iz zemlje i inostranstva. Putem dečjeg konkursa, Festival podsticajno deluje i na razvoj stvaralaštva mladih.

Umetnički savet dodelio je Zlatne kacige za najbolju karikaturu, priču, pesmu i aforizam, od pristiglih radova na konkursu, koje će biti dodeljene od 20 sati, na završnoj večeri Festivala u Bioskopu Kruševac.

Pored glavnih nagrada, Festival dodeljuje i Nagradu za životno delo koja je namenjena istaknutim stvaraocima rođenim u Kruševcu, koju je ove godine poneo istaknuti karikaturista Goran Ćeličanin.

Priznanje Vitez od Čarapanije (počasni građanin Kruševca) dodeljuje se osvedočenom prijatelju grada i ove godine ide u ruke glumice Olge Odanović Petrović, a nagrada Rade Brka, za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja Đokici Miljkoviću.

U okviru Festivala, kao legat velikog majstora karikature Aleksandra Klasa, Dušanu Ludvigu biće uručena nagrada Klasovo majstorsko pero.

Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“ uvek je 1. aprila, na svetski Dan šale, ali i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje. Osim proglašenja pobednika konkursa Festivala, uoči ovog dana u Kruševcu se održavaju razne radionice. Jedna od njih koja se već može svrstati u tradiciju je portretisanje Kruševljana od strane vrhunskih karikaturista koje počinje u 17 sati u Klubu KCK. Od 19 sati u Galeriji Bele sale biće otvorena izložba nagrađenih i karikatura iz najužeg izbora.

Kraj Festivala obeležiće komedija „Ima nešto što bi trebalo da znaš“u režiji Milana Lalovića, koja će biti odigrana nakon dodele nagrada i priznanja tridesetprve Zlatne kacige

 

 

Ostale vesti

back-to-top