UŽ Peščanik: Mirovni karavan u Kruševcu

Postavljeno: 20.10.2022

Predstavnice kruševačkog Udruženja žena „Peščanik“, na danas održanoj konferenciji za novinare, najavljujući  Ženski mirovni  karavan, susret aktivistkinja ženskih prava sa Kosova i iz Srbije, izrazile su zabrinutost zbog kontinuiranih tenzija i oštre retorike koja prethodi svakom sastanku Beograda i Prištine

Aktivistkinje Peščanika istakle su da ih brine i nedovoljna uključenost žena u dijalog što je, kao su objasnile, direktno suprotno odredbama Rezolucije 1325 Žene, mir i bezbednost, koja zahteva uključivanje žena u rešavanje konfliktnih i postkonfliktnih situacija.

Odsustvo žena iz pregovora i dijaloga, prema rečima Peščanica, nanosi štetu odnosima u regionu, procesu evropskih integracijana Zapadnom Balkanu i smanjuje šanse za uspostavljanje stvarnog i trajnog mira.

U skladu sa tim, aktivistkinje ove ženske organizacije, podsetile su i na pokretanje inicijative „Uključite žene u dijalog Beograda i Prištine“ koja pre svega ima za cilj podizanje svesti o značaju učešća žena u mirovnim pregovorima i procesu vraćanja međusobnog poverenja u široj zajednici.

Od predstavnika obe strane u dijalogu kao i od predstavnika međunarodne zajednice, aktivistkinje ženskih organiazcija  traže posvećenost u pristupu i uključivanje u razgovore eksperata i ekspertkinja i nevladinih organizacija, uključujući i ženske grupe i nezavisne institucije.

Borba protiv kriminala, smanjenje korupcije, unapređenje ljudskih prava i položaja branitelja i braniteljki ljudskih prava, javna dostupnost informacija o činjenicama u vezi saratom na Kosovu 1999. godine, osuda ratnih zločina i kažnjavanje počinilaca ratnih zločina, pitanje nestalih osoba i obeštećenje žrtava seksualnog nasilja u ratu, puna informisanost javnosti o temama, rezultatima i dogvorima u dijalogu, unapređenje položaja žena i podizanje životnog standarda, teme su kojima u ovom trenutku treba dati prednost- poručila je Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena Peščanik.

Sutra (21. oktobra) će u okviru „Ženskog mirovnog karavana“ u prostorijama Edukativnog centra biti organizovana panel diskusija o odnosima Kosova i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i bezbednosti žena. O ovim temama govoriće istraživač Bojan Elek i Maja Bjeloš, istraživačica i konsultantkinja za pitanja primene Rezolucvije 1325, oboje iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kao i aktivistkinje Asocijacije žena Mitrovice za ljudska prava i Udruženja žena Peščanik.

Narednog dana planirana je poseta opštini Varvarin i susret sa loklanim zvaničnicima sa kojima će se razgovarati o položaju i bezbednosti žena i stanja ženskih prava u loklalnim zajednicama.

Trećeg dana, učesnice karavana posetiće opštinu Aleksandrovac, a pored obilaska murala posvećenom ženskoj solidarnosti, planirana je i poseta Muzeju vina.

U Alternativnom kulturnom centru Gnezdo, nakon otvaranja izložbe fotogarfija koje su napravile mlade žene tokom susreta na Kosovu i u Srbiji, sledi projekcija dokumentarnih filmova sa festivala Slobodna zona o ljudskih pravima, te izložba Art Kombinata, Šabac ustav i ljudska prava.

„Ženski mirovni karavan“ aktivnost je koja se realizuje u okviru projekta „Žene za mir i sigurnost- ka unapređenju odnosa između Kosova i Srbije“, a sprovodi ga Udruženje žena Peščanik u saradnji sa Asocijacijom žena Mitrovice za ljudska prava, Mrežom žena Rasinskog okruga i Ženskom mirovnom mrežom Kosova i Srbije. Ovaj projekat koji traje tri godine i završava se 2023., finansira Evropska unija.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top