„Kroz pukotine“ od Beča do Instanbula, pešaka  

Postavljeno: 21.10.2022

Karina Ridl i Diter Kovačić pešaka su iz Beča stigli u Kruševac. Ovaj duo u okviru svog umetničkog i političkog projekta „Into the cracks“, planira da pešaka stigne do Istanbula, a na svom neobično putovanju od čak 2500 kilometara čitaju članove Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. U Alternativnom kulturnom centru „Gnezdo“, koji je bio njihov domaćin, sinoć su pročitali jedan odeljak Deklaracije i sa prisutnima podelili svoje iskustvo

Tokom 99 dana, od 3. septembra do 10. decembra– Međunarodnog dana ljudskih prava, proslavljajući 74. godišnjicu proglašenja UDHR-a Ujedinjenih nacija – Karina i Dieter ići će čuvenom „Balkanskom rutom“ kroz jedanaest država, sve do Instanbula.

-Balkanska ruta je teritorija gde su političke tenzije izazvale nasilje, rat i duboke pukotine. Ovi regioni su vekovima viđali migraciona kretanja, a Balkan je i dalje među vrućim tačkama evropske migracione politike do danas. Projekat se zove „Kroz pukotine“ jer tamo gde su pukotine, tamo su konflikti, tenzija, a život opet odoleva– kaže Karina Ridl za KruševacGrad.

Za svoj projekat kažu da je u mnogim aspektima granično iskustvo: geografsko, lično, fizičko.

-Više puta ćemo napuštati spoljne granice EU, pitajući se: Šta znači biti tvrđava Evropa? Kako to utiče na nas? Kako da reagujemo na tekuća, sistematska kršenja ljudskih prava izbeglica, na nezakonito odbijanje, izveštaje o mučenju, silovanju i metodičkom nasilju u pritvorskim centrima neposredno izvan evropskih pragova?- navodi naša sagovornica iz Beča.

Za nju ovo nije prvo ovakvo putovanje, svoje „duge šetnje“ započela je još pre deset godina.

-Moje prvo ovakvo „hodanje“ je bilo u Japanu, na kome sam bila sama, a tu destinaciju sam odabrala zato što mi je bilo bitno da se osećam bezbedno, kao žena. Ja sam strastveni pešač, za mene je to neka vrsta meditacije. Ima dana i sata koji su teški, na primer kad je neko povređen ili kada sretnemo ljude koji su jako siromašni, ili u jako teškom stanju--navodi ona.

Svoje putovanje snimaju GoPro kamerama, na kojima beleže brojne susrete i ljude koji su pristali da ih ugoste na ovom neobičnom putovanju. Od kada su krenuli, do sada im se na različitim relacijama u hodanju pridružilo oko dvadesetak ljudi.

– Svakog dana pozivamo ljude da nam se pridruže u čitanju članka Deklaracije o ljudskim pravima, ali i na našem putovanju. Na ovaj način, nadamo se da ćemo ovaj tekst vratiti u naša sećanja, da mu damo vreme i prostor, da ga saslušamo, da se povežemo sa njim.

Balkan ih fascinira, a Srbe smatraju ljubaznim.

-Prvi put sam u Srbiji, istraživala sam pre nego što sam došla o vašoj zemlji, takođe poznajem puno Srba koji žive u Austriji. Srbi su vrlo ljubazni, topli i dobri domaćini-smatra Karina.

Ovaj duo poziva sve da se njihovoj akciji pridruže, fizički i digitalno, na putu i ​​u virtuelnom zajedničkom prostoru njihove veb stranice. https://www.intothecracks.com/

Svaki saputnik, domaćin i gost pozvan je da oblikuje i doprinese projektu – i tako bude deo „Into the cracks“.

M.S.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top