Saveti za planiranje odmora u Pragu

Postavljeno: 09.01.2023

 

Planirate li da Prag bude vaša sledeća evropska avantura? Pre nego što rezervišete putovanje i krenete, važno je da znate nekoliko korisnih saveta kako biste bili sigurni da ste svoje putovanje organizovali za najbolje doba godine.

Da bi vam putovanje u Prag donelo potpuno uživanje, morate znati koji meseci imaju savršeno vreme, niže cene i manje gužve. U ovom vodiču pomoći ćemo vam da se pripremite za najbolje iskustvo, bez obzira na vaš stil putovanja.

Ako dobro osmislite svoje putovanje, poželećete da se iz godine u godinu vraćate u Prag. Dozvolite nam da vam pokažemo vašu uskoro omiljenu destinaciju za putovanja 2023

Zašto bi trebalo da posetite Prag?

Prag je srce evropskog kontinenta. Poslednjih godina, ovaj velelepni grad sa mešavinom moderne i istorijske arhitekture, rangiran je kao jedan od najprikladnijih gradova u Evropi.

Turisti hrle u Zlatni grad zbog piva koje je jeftinije od vode, savršenog leta, zimske božićne pijace i beskrajnog zalaska sunca. Unutar istorijskog centra, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a, zagledaćete se u romaničku, gotičku, renesansnu, baroknu i rokoko arhitekturu.

Bilo da želite da sednete kraj Vltave i popijete pivo sa prijateljima ili da pogledate neobične umetničke radove izložene širom grada, nećete biti razočarani onim što Prag putovanje nudi.

Grad je idealne veličine, sa 1,3 miliona stanovnika. Javni prevoz je jedan od najefikasnijih u celoj Evropi jer vam omogućava da s jedne strane na drugu pređete za manje od 40 minuta. Vozite se metroom, starim i novim tramvajima, autobusima. A ako niste ljubitelj javnog prevoza, ne brinite! Veći deo grada možete da obiđete i peške. 

Kada je najbolje vreme za putovanje u Prag?

Najbolje vreme za posetu Pragu je kasno proleće ili rana jesen. Maj i septembar pružaju turistima najbolje vreme za doživljaj grada. Temperature su blage u proleće i sve polako ponovo oživljava. Prosečna temperatura je oko 18 stepeni, što vreme čini ugodnim.

Početak septembra je takođe odlično vreme za posetu zbog prijatnih temperatura. Septembar je u proseku isti kao leto. Temperature između 27 i 32 stepena nisu neuobičajene za ovo doba godine.

Turisti su najprisutniji tokom letnjih meseci od juna do avgusta, što je vrhunac sezone u većini evropskih destinacija. Izbegavanje velike gužve tokom leta pružiće vam najbolje iskustvo putovanja. Tokom maja i juna deca su u školi i ljudi imaju manje odmora.

Primetićete da su male kaldrmisane ulice manje natrpane ljudima, pa čak i prazne s vremena na vreme. Jedna stvar koju bi trebalo napomenuti je da padavine postaju izraženije u maju. Obavezno ponesite kišobran kako biste ostali suvi tokom dana u šetnji. 

Kada je Prag najjeftiniji?

Zimska sezona u Pragu je najbolja za uštedu jer je tada najjeftinije poseta ovom gradu. Spakujte zimsku jaknu, rukavice, kapu i čizme jer će vam trebati. Dakle, ako želite da izbegnete visoke troškove u vrhuncu sezone i dobijete više za svoj novac, posetite Prag van sezone – od novembra do marta.

Kada prođu Božić i Nova godina, Prag postaje pomalo mračan, hladan i, da se razumemo, nije tako zabavan. Ipak, naći ćete pristupačne cene smeštaja, puta, najma i specifičnih aktivnosti tokom zime.

Očekujte da će se temperature kretati oko minus jedan, uz nekoliko dana još većeg pada. Ako budete imali sreće, mogli biste Prag da doživite u punom zimskom režimu. Ako ima snega, izađite i uživajte u prekrasnim pogledima!

Budući da većina turista nije dovoljno hrabra da se suoči sa hladnim vetrovima i temperaturama praške zime, imaćete vrlo pristupačno putovanje u odnosu na letnje mesece kada je najskuplje vreme za posetu.

Imaćete više mogućnosti smeštaja, bez dugih redova i mirnu atmosferu. Osim toga, kako su dani hladni i kratki, dostupno je manje aktivnosti, zbog čega će i vaši troškovi biti manji. 

Koje stvari treba uzeti u obzir?

Već znate koje je najbolje vreme za posetu Pragu. Ali, nekoliko dodatnih saveta koji će vam dati prednost u odnosu na druge turiste neće biti na odmet. 

Popijte pivo

Kao što je ranije spomenuto, pivo je jeftinije od vode. Česi od pamtiveka prave ovo alkoholno piće i na svakom koraku ćete naći jeftino pivo. Očekujte da ćete platiti između jedan i pet evra u zavisnosti od kvaliteta bara ili restorana. 

Sklonite se sa utabane staze

Prag je mali grad sa velikom ponudom. Lako mogu da vas progutaju turističke atrakcije i visoke cene u centru. Umesto toga, uputite se u kvartove Praga 2, 3, 4, 5 ili 7 kako biste osetili lokalniju atmosferu. Dobićete uvid u ono što Česi i iseljenici najviše vole u ovom gradu. 

Budite svesni okruženja

Sigurnost grada je ono što tera putnike da se vraćaju po još. Prag je grad za porodice, parove i solo putnike. Bilo da želite da prošetate sa svojom decom, ili izađete na noćno piće i u klubove, ne bi trebalo da imate problema. Ali, uvek budite svesni svog okruženja.

Sa svojom zadivljujućom arhitekturom, prekrasnim zgradama u boji i bogatom istorijom, Prag nudi beskrajne mogućnosti za fotografisanje.

Osim toga, grad ima zadivljujući pejzaž i ukusnu hranu, što ga čini odličnim mestom za posetu u bilo koje doba godine. Pa zašto čekati? Počnite da planirate svoje putovanje u Prag već danas!

Foto: freepik.com

Ostale vesti

Komentari

  1. Milan Lazarević kaže:

    Dosta dobro i korisno sastavljeno – garantujem vam, živeo sam tamo 20 godina

1 thought on “Saveti za planiranje odmora u Pragu

Comments are closed.

back-to-top